白石 晃將

最終更新日時: 2021/09/22 12:14:55

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氏名(漢字/フリガナ/アルファベット表記)
白石 晃將/シライシ コウスケ/Shiraishi, Kosuke
所属部署・職名(部局/所属/講座等/職名)
農学研究科/応用生命科学専攻応用微生物学講座/助教
学部兼担
部局 所属 講座等 職名
農学部
連絡先住所
種別 住所(日本語) 住所(英語)
職場 〒606-8502 京都府京都市左京区北白川追分町 Kitashirakawa Oiwakecho, Sakyo Ward, Kyoto, 606-8502, Japan
連絡先電話番号
種別 番号
職場 075-753-6395
所属学会(国内)
学会名(日本語) 学会名(英語)
日本農芸化学会 Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
取得学位
学位名(日本語) 学位名(英語) 大学(日本語) 大学(英語) 取得区分
修士(農学) Master of Agriculture 京都大学 Kyoto University
博士(農学) Doctor of Agriculture 京都大学 Kyoto University
出身大学院・研究科等
大学名(日本語) 大学名(英語) 研究科名(日本語) 研究科名(英語) 専攻名(日本語) 専攻名(英語) 修了区分
京都大学 Kyoto University 大学院農学研究科修士課程応用生命科学専攻 Master's Program, Division of Applied Life Sciences, Graduate School of Agriculture 修了
京都大学 Kyoto University 大学院農学研究科博士後期課程応用生命科学専攻 Doctoral Program, Division of Applied Life Sciences, Graduate School of Agriculture 修了
出身学校・専攻等
大学名(日本語) 大学名(英語) 学部名(日本語) 学部名(英語) 学科名(日本語) 学科名(英語) 卒業区分
京都大学 Kyoto University 農学部応用生命科学科 Department of Applied Life Sciences, Faculty of Agriculture 卒業
出身高等学校
高等学校名 ふりがな
岐阜県立多治見北高校
プロフィール
(日本語)
2012年京都大学農学部卒業、2014年京都大学大学院農学研究科修士課程修了。修士課程在籍時、日本国際協力機構(JICA)を通じて短期青年海外協力隊としてバングラデシュに派遣。2015-2016年国連食糧農業機関(FAO)でのインターン及び2016-2017年日本学術振興会特別研究員を経て、2017 年京都大学大学院農学研究科から博士号(農学)を取得。また、同年京都大学大学院思修館プログラム修了。同大学院博士課程修了後,2017-2018年外務事務官として外務省経済局経済安全保障課に勤務 。2018-2020年FAOジュニア専門官、2020-2021年FAO食品安全専門官を経て、2021年1月より京都大学大学院農学研究科助教、現在に至る。主な学術賞に、2014年11月国際酵母学会(ICY)での最優秀ポスター発表賞等。2017年4月から京都大学大学院総合生存学館同窓会・遊聞会会長、2020年4月に京都大学応援大使を拝命。
(英語)
Graduated from the Faculty of Agriculture, Kyoto University, in 2012 and completed the master’s program at the Graduate School of Agriculture, Kyoto University, in 2012. Sent to Bangladesh as a short-term Japan Overseas Cooperation Volunteer during the course of the master’s program. After an internship at the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) in 2015-2016 and a research fellowship at the Japan Society for the Promotion of Science (JSPS) in 2016-2017, earned a Ph.D. from the Graduate School of Agriculture, Kyoto University, in March 2017. Also, completed the program at the Graduate School of Advanced Leadership Studies, Kyoto University. Following the acquisition of the Ph.D. degree, worked for the Ministry of Foreign Affairs as an Official in 2017-2018 and proceeded the career with the FAO as a Junior Professional Officer (JPO) in the Office of Food Safety. After the JPO period in 2018-2020, hired as a Food Safety Specialist and worked at the FAO for another year and appointed as an Assistant Professor at the Graduate School of Agriculture, Kyoto University, in January 2021. Academic awards include the Best Poster Presentation Ward received at the International Congress on Yeast in 2014. Serving as the President for the alumni of the Graduate School of Advanced Integrated Studies in Human Survivability, Kyoto University, namely Yumon-kai since April 2017. Appointed as a Support Ambassador of Kyoto University in April 2020.
使用言語
言語名(japanese) 言語名(english) コード
日本語 Japanese jpn
英語 English eng
イタリア語 Italian ita
スペイン語 Spanish; Castilian spa
個人ホームページ
URL
http://www.seigyo.kais.kyoto-u.ac.jp/
ORCID ID
https://orcid.org/0000-0001-8780-9053
researchmap URL
https://researchmap.jp/shiraishi.kosuke.7t
研究テーマ
(日本語)
タンパク質代謝・オルガネラの分子細胞生物学と異種遺伝子発現、及び資源・環境問題解決に向けた応用微生物学研究
(英語)
Molecular cell biology of protein metabolism and organelles, and applied microbiology towards resolving issues around invaluable resources and the environment
研究概要
(日本語)
微生物がもつ細胞機能について様々なアプローチにより本質的に理解し、有用タンパク質の生産や資源・環境問題解決及び食糧増産のために応用利用することを目指す。
(英語)
The research aims at understanding cellular functions of microorganisms through various approaches in the laboratory and further applying the scientific knowledge towards producing useful proteins, resolving issues around invaluable resources and the environment, as well as increasing the food production.
研究分野(キーワード)
キーワード(日本語) キーワード(英語)
応用微生物学 Applied microbiology
分子細胞生物学 Molecular cell biology
遺伝子発現 Gene expression
オルガネラとタンパク質代謝 Organelle and protein metabolism
C1バイオエコノミー C1 bioeconomy
食糧増産技術 Technologies for increasing food production
論文
著者 著者(日本語) 著者(英語) タイトル タイトル(日本語) タイトル(英語) 書誌情報等 書誌情報等(日本語) 書誌情報等(英語) 出版年月 査読の有無 記述言語 掲載種別 公開
Hiroya Yurimoto, Kosuke Shiraishi, Yasuyoshi Sakai Hiroya Yurimoto, Kosuke Shiraishi, Yasuyoshi Sakai Hiroya Yurimoto, Kosuke Shiraishi, Yasuyoshi Sakai Physiology of Methylotrophs Living in the Phyllosphere Physiology of Methylotrophs Living in the Phyllosphere Physiology of Methylotrophs Living in the Phyllosphere Microorganisms, 9, 4, 809-809 Microorganisms, 9, 4, 809-809 Microorganisms, 9, 4, 809-809 2021/04/12 研究論文(学術雑誌) 公開
Kosuke Shiraishi, Takahiro Hioki, Akari Habata, Hiroya Yurimoto, Yasuyoshi Sakai Kosuke Shiraishi, Takahiro Hioki, Akari Habata, Hiroya Yurimoto, Yasuyoshi Sakai Kosuke Shiraishi, Takahiro Hioki, Akari Habata, Hiroya Yurimoto, Yasuyoshi Sakai Yeast Hog1 proteins are sequestered in stress granules during high-temperature stress. Yeast Hog1 proteins are sequestered in stress granules during high-temperature stress. Yeast Hog1 proteins are sequestered in stress granules during high-temperature stress. Journal of cell science, 131, 1 Journal of cell science, 131, 1 Journal of cell science, 131, 1 2018/01/09 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
Kosuke Shiraishi, Masahide Oku, Daichi Uchida, Hiroya Yurimoto, Yasuyoshi Sakai Kosuke Shiraishi, Masahide Oku, Daichi Uchida, Hiroya Yurimoto, Yasuyoshi Sakai Kosuke Shiraishi, Masahide Oku, Daichi Uchida, Hiroya Yurimoto, Yasuyoshi Sakai Regulation of nitrate and methylamine metabolism by multiple nitrogen sources in the methylotrophic yeast Candida boidinii. Regulation of nitrate and methylamine metabolism by multiple nitrogen sources in the methylotrophic yeast Candida boidinii. Regulation of nitrate and methylamine metabolism by multiple nitrogen sources in the methylotrophic yeast Candida boidinii. FEMS yeast research, 15, 7 FEMS yeast research, 15, 7 FEMS yeast research, 15, 7 2015/11 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
Kosuke Shiraishi, Masahide Oku, Kosuke Kawaguchi, Daichi Uchida, Hiroya Yurimoto, Yasuyoshi Sakai Kosuke Shiraishi, Masahide Oku, Kosuke Kawaguchi, Daichi Uchida, Hiroya Yurimoto, Yasuyoshi Sakai Kosuke Shiraishi, Masahide Oku, Kosuke Kawaguchi, Daichi Uchida, Hiroya Yurimoto, Yasuyoshi Sakai Yeast nitrogen utilization in the phyllosphere during plant lifespan under regulation of autophagy. Yeast nitrogen utilization in the phyllosphere during plant lifespan under regulation of autophagy. Yeast nitrogen utilization in the phyllosphere during plant lifespan under regulation of autophagy. Scientific reports, 5, 9719-9719 Scientific reports, 5, 9719-9719 Scientific reports, 5, 9719-9719 2015/04/21 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
タイトル言語:
Misc
著者 著者(日本語) 著者(英語) タイトル タイトル(日本語) タイトル(英語) 書誌情報等 書誌情報等(日本語) 書誌情報等(英語) 出版年月 査読の有無 記述言語 掲載種別 公開
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タイトル言語:
講演・口頭発表等
タイトル タイトル(日本語) タイトル(英語) 会議名 会議名(日本語) 会議名(英語) 主催者 主催者(日本語) 主催者(英語) 発表年月日 記述言語 会議種別 公開
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書籍等出版物
著者 著者(日本語) 著者(英語) タイトル タイトル(日本語) タイトル(英語) 出版社 出版社(日本語) 出版社(英語) 出版年月 記述言語 担当区分 公開
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Kosuke Shiraishi, Isabella Apruzzese, Yoenten Phuentshok, Hellen Mbaya, Markus Lipp, Sridhar Dharmapuri, Masami Takeuchi Kosuke Shiraishi, Isabella Apruzzese, Yoenten Phuentshok, Hellen Mbaya, Markus Lipp, Sridhar Dharmapuri, Masami Takeuchi Kosuke Shiraishi, Isabella Apruzzese, Yoenten Phuentshok, Hellen Mbaya, Markus Lipp, Sridhar Dharmapuri, Masami Takeuchi Questionnaire results on GM food safety assessment - Global stock-taking exercise of the national situations Questionnaire results on GM food safety assessment - Global stock-taking exercise of the national situations Questionnaire results on GM food safety assessment - Global stock-taking exercise of the national situations Food and Agriculture Organization of the United Nations Food and Agriculture Organization of the United Nations Food and Agriculture Organization of the United Nations 2020/05 共著 公開
Kosuke Shiraishi, Isabella Apruzzese, Hellen Mbaya, Markus Lipp, Sridhar Dharmapuri, Masami Takeuchi Kosuke Shiraishi, Isabella Apruzzese, Hellen Mbaya, Markus Lipp, Sridhar Dharmapuri, Masami Takeuchi Kosuke Shiraishi, Isabella Apruzzese, Hellen Mbaya, Markus Lipp, Sridhar Dharmapuri, Masami Takeuchi FAO GM Foods Platform: Are we effectively evaluating food safety? - Background Paper for the Platform Community Meeting 2019 FAO GM Foods Platform: Are we effectively evaluating food safety? - Background Paper for the Platform Community Meeting 2019 FAO GM Foods Platform: Are we effectively evaluating food safety? - Background Paper for the Platform Community Meeting 2019 Food and Agriculture Organization of the United Nations Food and Agriculture Organization of the United Nations Food and Agriculture Organization of the United Nations 2020/04 共著 公開
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タイトル言語:
学術賞等
賞の名称(日本語) 賞の名称(英語) 授与組織名(日本語) 授与組織名(英語) 年月
Travel Award, Joint Australia and Japan RNA Meeting 2014 2014
Travel Award, 10th International Symposium on Phyllosphere Microbiology 2015 2015
Best Poster Presentation Award, 14th International Congress on Yeasts (ICY14) 2016
L-INSIGHTフェロー L-INSIGHT Fellow 京都大学 Kyoto University 2021/09/16
京都大学応援大使 Kyoto University Support Ambassador 京都大学 Kyoto University 2020/04/01
担当科目
講義名(日本語) 講義名(英語) 開講期 学部/研究科 年度
制御発酵学専攻実験1 Experimental Course of Microbial Biotechnology1 通年 農学研究科 2021/04〜2022/03
制御発酵学専攻実験2 Experimental Course of Microbial Biotechnology2 通年 農学研究科 2021/04〜2022/03
制御発酵学専攻演習1 Microbial Biotechnology Seminar1 通年 農学研究科 2021/04〜2022/03
制御発酵学専攻演習2 Microbial Biotechnology Seminar2 通年 農学研究科 2021/04〜2022/03
基礎化学実験 Fundamental Chemical Experiments 前期 全学共通科目 2021/04〜2022/03
応用微生物学実験 Laboratory Course in Applied Microbiology 通年集中 農学部 2021/04〜2022/03