小川 剛伸

最終更新日時: 2018/06/09 15:36:10

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氏名(漢字/フリガナ/アルファベット表記)
小川 剛伸/オガワ タケノブ/Takenobu Ogawa
所属部署・職名(部局/所属/講座等/職名)
農学研究科/食品生物科学専攻食品生産工学講座/助教
学部兼担
部局 所属 講座等 職名
農学部
連絡先住所
種別 住所(日本語) 住所(英語)
職場 〒606-8502 京都市左京区北白川追分町 Kitashirakawa-oiwake-cho, Sakyo-ku, Kyoto 606-8502, Japan
所属学会(国内)
学会名(日本語) 学会名(英語)
日本農芸化学会 Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
日本食品科学工学会 Japanese Society for Food Science and Technology
日本食品工学会 Japan Society for Food Engineering
取得学位
学位名(日本語) 学位名(英語) 大学(日本語) 大学(英語) 取得区分
修士(農学) 京都大学
博士(農学) 京都大学
出身大学院・研究科等
大学名(日本語) 大学名(英語) 研究科名(日本語) 研究科名(英語) 専攻名(日本語) 専攻名(英語) 修了区分
京都大学 大学院農学研究科修士課程食品生物科学専攻 修了
京都大学 大学院農学研究科博士後期課程食品生物科学専攻 修了
出身学校・専攻等
大学名(日本語) 大学名(英語) 学部名(日本語) 学部名(英語) 学科名(日本語) 学科名(英語) 卒業区分
京都大学 農学部食品生物科学科 卒業
出身高等学校
高等学校名 ふりがな
茨城県立水戸第一高等学校
職歴
期間 組織名(日本語) 組織名(英語) 職名(日本語) 職名(英語)
2011/04/01〜2014/03/31 京都大学大学院農学研究科 Kyoto University 日本学術振興会特別研究員DC1 Research Fellow of the Japan Society for the Promotion of Science (DC1)
2014/04/01〜2016/09/30 京都大学大学院農学研究科 Kyoto University 日本学術振興会特別研究員PD Research Fellow of the Japan Society for the Promotion of Science (PD)
2016/10/01〜 京都大学大学院農学研究科 Kyoto University 助教 Assistant Professor
研究分野(科研費分類コード)
科研費分類コード
食品科学
論文
著者 著者(日本語) 著者(英語) タイトル タイトル(日本語) タイトル(英語) 書誌情報等 書誌情報等(日本語) 書誌情報等(英語) 出版年月 査読の有無 記述言語 掲載種別 公開
KATSUKI Kazutaka, OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji KATSUKI Kazutaka, OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji K. Katsuki, T. Ogawa, and S. Adachi Water sorption kinetics of wheat flour noodles with added chemically-modified starch Water sorption kinetics of wheat flour noodles with added chemically-modified starch Water sorption kinetics of wheat flour noodles with added chemically-modified starch Starch - Stärke,in press Starch - Stärke,in press Starch - Stärke,in press 2018 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji T. Ogawa and S. Adachi Drying and rehydration of pasta Drying and rehydration of pasta Drying and rehydration of pasta Drying Technol.,35,16,1919-1949 Drying Technol.,35,16,1919-1949 Drying Technol.,35,16,1919-1949 2017 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
OGAWA Takenobu, CHUMA Asako, AIMOTO Utano, ADACHI Shuji OGAWA Takenobu, CHUMA Asako, AIMOTO Utano, ADACHI Shuji T. Ogawa, A. Chuma, U. Aimoto, and S. Adachi Effects of drying temperature and relative humidity on spaghetti characteristics Effects of drying temperature and relative humidity on spaghetti characteristics Effects of drying temperature and relative humidity on spaghetti characteristics Drying Technol.,35,10,1214-1224 Drying Technol.,35,10,1214-1224 Drying Technol.,35,10,1214-1224 2017 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji T. Ogawa and S. Adachi A simple method to measure the surface roughness of spaghetti using a digital camera A simple method to measure the surface roughness of spaghetti using a digital camera A simple method to measure the surface roughness of spaghetti using a digital camera Food Sci. Technol. Res.,23,2,237-240 Food Sci. Technol. Res.,23,2,237-240 Food Sci. Technol. Res.,23,2,237-240 2017 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji T. Ogawa and S. Adachi Detection of cracks in dried spaghetti using transmission images Detection of cracks in dried spaghetti using transmission images Detection of cracks in dried spaghetti using transmission images Biosci. Biotechnol. Biochem.,81,4,750-754 Biosci. Biotechnol. Biochem.,81,4,750-754 Biosci. Biotechnol. Biochem.,81,4,750-754 2017 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
MIYAGAWA Yayoi, OGAWA Takenobu, NAKAGAWA Kyuya, ADACHI Shuji MIYAGAWA Yayoi, OGAWA Takenobu, NAKAGAWA Kyuya, ADACHI Shuji Y. Miyagawa, T. Ogawa, K. Nakagawa, and S. Adachi Destabilization of mayonnaise induced by lipid crystallization upon freezing Destabilization of mayonnaise induced by lipid crystallization upon freezing Destabilization of mayonnaise induced by lipid crystallization upon freezing Biosci. Biotechnol. Biochem.,80,4,790 Biosci. Biotechnol. Biochem.,80,4,790 Biosci. Biotechnol. Biochem.,80,4,790 2016 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
FUKUZAWA Soma, OGAWA Takenobu, NAKAGAWA Kyuya, ADACHI Shuji FUKUZAWA Soma, OGAWA Takenobu, NAKAGAWA Kyuya, ADACHI Shuji S. Fukuzawa, T. Ogawa, K. Nakagawa, and S. Adachi Changes in color and texture of wheat noodles during chilled storage Changes in color and texture of wheat noodles during chilled storage Changes in color and texture of wheat noodles during chilled storage Biosci. Biotechnol. Biochem.,80,12,2424 Biosci. Biotechnol. Biochem.,80,12,2424 Biosci. Biotechnol. Biochem.,80,12,2424 2016 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
FUKUZAWA Soma, OGAWA Takenobu, NAKAGAWA Kyuya, ADACHII Shuji FUKUZAWA Soma, OGAWA Takenobu, NAKAGAWA Kyuya, ADACHII Shuji S. Fukuzawa, T. Ogawa, K. Nakagawa, and S. Adachi Water sorption kinetics of gluten-added wheat noodle Water sorption kinetics of gluten-added wheat noodle Water sorption kinetics of gluten-added wheat noodle Food Sci. Technol. Res.,22,4,495 Food Sci. Technol. Res.,22,4,495 Food Sci. Technol. Res.,22,4,495 2016 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
FUKUZAWA Soma, OGAWA Takenobu, NAKAGAWA Kyuya, ADACHI Shuji FUKUZAWA Soma, OGAWA Takenobu, NAKAGAWA Kyuya, ADACHI Shuji S. Fukuzawa, T. Ogawa, K. Nakagawa, and S. Adachi Kinetics on the turbidity change of wheat starch during its retrogradation Kinetics on the turbidity change of wheat starch during its retrogradation Kinetics on the turbidity change of wheat starch during its retrogradation Biosci. Biotechnol. Biochem.,80,8,1614 Biosci. Biotechnol. Biochem.,80,8,1614 Biosci. Biotechnol. Biochem.,80,8,1614 2016 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
Fukuzawa Soma, Ogawa Takenobu, Nakagawa Kyuya, Adachi Shuji Fukuzawa Soma, Ogawa Takenobu, Nakagawa Kyuya, Adachi Shuji S. Fukuzawa, T. Ogawa, K. Nakagawa, and S. Adachi Moisture profiles of wheat noodles containing hydroxypropylated tapioca starch Moisture profiles of wheat noodles containing hydroxypropylated tapioca starch Moisture profiles of wheat noodles containing hydroxypropylated tapioca starch Int. J. Food Sci. Technol.,51,6,1522 Int. J. Food Sci. Technol.,51,6,1522 Int. J. Food Sci. Technol.,51,6,1522 2016 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji T. Ogawa and S. Adachi Moisture distribution and texture of spaghetti rehydrated under different conditions Moisture distribution and texture of spaghetti rehydrated under different conditions Moisture distribution and texture of spaghetti rehydrated under different conditions Biosci. Biotechnol. Biochem.,80,4,773 Biosci. Biotechnol. Biochem.,80,4,773 Biosci. Biotechnol. Biochem.,80,4,773 2016 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
MIYAGAWA Yayoi, OGAWA Takenobu, NAKAGAWA Kyuya, ADACHI Shuji MIYAGAWA Yayoi, OGAWA Takenobu, NAKAGAWA Kyuya, ADACHI Shuji Y. Miyagawa, T. Ogawa, K. Nakagawa, and S. Adachi Effects of vegetable oil type and lipophilic emulsifiers on the induction period of fat crystallization Effects of vegetable oil type and lipophilic emulsifiers on the induction period of fat crystallization Effects of vegetable oil type and lipophilic emulsifiers on the induction period of fat crystallization J. Oleo Sci.,64,11,1169-1174 J. Oleo Sci.,64,11,1169-1174 J. Oleo Sci.,64,11,1169-1174 2015 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
OGAWA Takenobu, CHUMA Asako, AIMOTO Utano, ADACHI Shuji OGAWA Takenobu, CHUMA Asako, AIMOTO Utano, ADACHI Shuji T. Ogawa, A. Chuma, U. Aimoto, and S. Adachi Characterization of spaghetti prepared under different drying conditions Characterization of spaghetti prepared under different drying conditions Characterization of spaghetti prepared under different drying conditions J. Food Sci.,80,9,1959-1964 J. Food Sci.,80,9,1959-1964 J. Food Sci.,80,9,1959-1964 2015 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
ROPPONGI Takao, OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji ROPPONGI Takao, OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji T. Roppongi, T. Ogawa, and S. Adachi Water sorption kinetics of wheat noodle with different diameters Water sorption kinetics of wheat noodle with different diameters Water sorption kinetics of wheat noodle with different diameters Food Sci. Technol. Res.,20,2,241-246 Food Sci. Technol. Res.,20,2,241-246 Food Sci. Technol. Res.,20,2,241-246 2014 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
Ogawa T., Adachi S. Ogawa T., Adachi S. T. Ogawa and S. Adachi Measurement of moisture profiles in pasta during rehydration based on image processing Measurement of moisture profiles in pasta during rehydration based on image processing Measurement of moisture profiles in pasta during rehydration based on image processing Food Bioprocess Technol.,7,5,1465-1471 Food Bioprocess Technol.,7,5,1465-1471 Food Bioprocess Technol.,7,5,1465-1471 2014 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
OGAWA Takenobu, KOIZUMI Satoshi, ADACHI Shuji OGAWA Takenobu, KOIZUMI Satoshi, ADACHI Shuji T. Ogawa, S. Koizumi, and S. Adachi Thermal analysis of drying process of durum wheat dough under the programmed temperature-rising conditions Thermal analysis of drying process of durum wheat dough under the programmed temperature-rising conditions Thermal analysis of drying process of durum wheat dough under the programmed temperature-rising conditions Food Bioprod. Process.,92,1,9-13 Food Bioprod. Process.,92,1,9-13 Food Bioprod. Process.,92,1,9-13 2014 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
小川 剛伸、安達 修二 小川 剛伸、安達 修二 食品加工の科学と工学-小麦粉製品を例として- 食品加工の科学と工学-小麦粉製品を例として- 化学と生物,52,9,602-609 化学と生物,52,9,602-609 ,52,9,602-609 2014 日本語 研究論文(その他学術会議資料等) 公開
小川 剛伸、安達 修二 小川 剛伸、安達 修二 Takenobu Ogawa and Shuji Adachi Microsoft Office® 2013によるグラフの作成 Microsoft Office® 2013によるグラフの作成 Figure drawing using Microsoft Office® 2013 日本食品工学会誌,15,2,69-86 日本食品工学会誌,15,2,69-86 Japan Journal of Food Engineering,15,2,69-86 2014 日本語 研究論文(その他学術会議資料等) 公開
T. Ogawa, P. Khuwijitjaru, and S Adachi T. Ogawa, P. Khuwijitjaru, and S Adachi How to draw figures using Microsoft Office® 2013 How to draw figures using Microsoft Office® 2013 How to draw figures using Microsoft Office® 2013 Silpakorn U. Sci. Tech. J.,8,2,9-27 Silpakorn U. Sci. Tech. J.,8,2,9-27 Silpakorn U. Sci. Tech. J.,8,2,9-27 2014 英語 研究論文(大学、研究機関紀要) 公開
OGAWA Takenobu, HASEGAWA Ayako, ADACHI Shuji OGAWA Takenobu, HASEGAWA Ayako, ADACHI Shuji T. Ogawa, A. Hasegawa, and S. Adachi Effects of relaxation of gluten network on rehydration kinetics of pasta Effects of relaxation of gluten network on rehydration kinetics of pasta Effects of relaxation of gluten network on rehydration kinetics of pasta Biosci. Biotechnol. Biochem.,78,11,1930-1934 Biosci. Biotechnol. Biochem.,78,11,1930-1934 Biosci. Biotechnol. Biochem.,78,11,1930-1934 2014 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji T. Ogawa and S. Adachi Effect of surface roughness on rehydration kinetics of spaghetti Effect of surface roughness on rehydration kinetics of spaghetti Effect of surface roughness on rehydration kinetics of spaghetti Jpn. J. Food Eng.,15,2,101-104 Jpn. J. Food Eng.,15,2,101-104 Jpn. J. Food Eng.,15,2,101-104 2014 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji T. Ogawa and S. Adachi Effects of drying conditions on moisture distribution in rehydrated spaghetti Effects of drying conditions on moisture distribution in rehydrated spaghetti Effects of drying conditions on moisture distribution in rehydrated spaghetti Biosci. Biotechnol. Biochem.,78,8,1412-1414 Biosci. Biotechnol. Biochem.,78,8,1412-1414 Biosci. Biotechnol. Biochem.,78,8,1412-1414 2014 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
HASEGAWA Ayako, OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji HASEGAWA Ayako, OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji A. Hasegawa, T. Ogawa, and S. Adachi Dilatometric measurement of the partial molar volume of water sorbed to durum wheat flour Dilatometric measurement of the partial molar volume of water sorbed to durum wheat flour Dilatometric measurement of the partial molar volume of water sorbed to durum wheat flour Biosci. Biotechnol. Biochem.,77,7,1565-1568 Biosci. Biotechnol. Biochem.,77,7,1565-1568 Biosci. Biotechnol. Biochem.,77,7,1565-1568 2013 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
Mizuno N., Adachi S., Ogawa T. Mizuno N., Adachi S., Ogawa T. N. Mizuno, T. Ogawa, and S. Adachi Shrinkage and tensile stress of sheet-like and cylindrical pastas with various moisture contents Shrinkage and tensile stress of sheet-like and cylindrical pastas with various moisture contents Shrinkage and tensile stress of sheet-like and cylindrical pastas with various moisture contents Food Biosci.,2,10-14 Food Biosci.,2,10-14 Food Biosci.,2,10-14 2013 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
YOSHINO Masashi, OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji YOSHINO Masashi, OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji M. Yoshino, T. Ogawa, and S. Adachi Properties and water sorption characteristics of spaghetti prepared using various dies Properties and water sorption characteristics of spaghetti prepared using various dies Properties and water sorption characteristics of spaghetti prepared using various dies J. Food Sci.,78,4-6,520-525 J. Food Sci.,78,4-6,520-525 J. Food Sci.,78,4-6,520-525 2013 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji T. Ogawa and S. Adachi Effect of salts on the water sorption kinetics of dried pasta Effect of salts on the water sorption kinetics of dried pasta Effect of salts on the water sorption kinetics of dried pasta Biosci. Biotechnol. Biochem.,77,2,249-252 Biosci. Biotechnol. Biochem.,77,2,249-252 Biosci. Biotechnol. Biochem.,77,2,249-252 2013 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
AIMOTO Utano, OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji AIMOTO Utano, OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji U. Aimoto, T. Ogawa, and S. Adachi Water sorption kinetics of spaghetti prepared under different drying conditions Water sorption kinetics of spaghetti prepared under different drying conditions Water sorption kinetics of spaghetti prepared under different drying conditions Food Sci. Technol. Res.,19,1,17-22 Food Sci. Technol. Res.,19,1,17-22 Food Sci. Technol. Res.,19,1,17-22 2013 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
小川 剛伸、安達 修二 小川 剛伸、安達 修二 Takenobu Ogawa and Shuji Adachi Microsoft ExcelとPowerPointによるグラフの作成 Microsoft ExcelとPowerPointによるグラフの作成 Figure drawing using Microsoft Excel and PowerPoint 日本食品工学会誌,13,4,91-107 日本食品工学会誌,13,4,91-107 ,13,4,91-107 2012 日本語 研究論文(その他学術会議資料等) 公開
OGAWA Takenobu, KOBAYASHI Takashi, ADACHI Shuji OGAWA Takenobu, KOBAYASHI Takashi, ADACHI Shuji T. Ogawa, T. Kobayashi, and S. Adachi Prediction of pasta drying process based on a thermogravimetric analysis Prediction of pasta drying process based on a thermogravimetric analysis Prediction of pasta drying process based on a thermogravimetric analysis J. Food Eng.,111,1,129-134 J. Food Eng.,111,1,129-134 J. Food Eng.,111,1,129-134 2012 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
A. Chuma, T. Ogawa, T. Kobayashi, and S. Adachi A. Chuma, T. Ogawa, T. Kobayashi, and S. Adachi A. Chuma, T. Ogawa, T. Kobayashi, and S. Adachi Moisture sorption isotherm of durum wheat flour Moisture sorption isotherm of durum wheat flour Moisture sorption isotherm of durum wheat flour Food Sci. Technol. Res.,18,5,617-622 Food Sci. Technol. Res.,18,5,617-622 Food Sci. Technol. Res.,18,5,617-622 2012 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
HASEGAWA Ayako, OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji HASEGAWA Ayako, OGAWA Takenobu, ADACHI Shuji A. Hasegawa, T. Ogawa, and S. Adachi Estimation of the gelatinization temperature of noodles from water sorption curves under temperature-programmed heating conditions Estimation of the gelatinization temperature of noodles from water sorption curves under temperature-programmed heating conditions Estimation of the gelatinization temperature of noodles from water sorption curves under temperature-programmed heating conditions Biosci. Biotechnol. Biochem.,76,11,2156-2158 Biosci. Biotechnol. Biochem.,76,11,2156-2158 Biosci. Biotechnol. Biochem.,76,11,2156-2158 2012 英語 研究論文(学術雑誌) 公開
OGAWA T., KOBAYASHI T., ADACHI S. OGAWA T., KOBAYASHI T., ADACHI S. T. Ogawa, T. Kobayashi, and S. Adachi Water sorption kinetics of spaghetti at different temperatures Water sorption kinetics of spaghetti at different temperatures Water sorption kinetics of spaghetti at different temperatures Food Bioprod. Process.,89,2,135-141 Food Bioprod. Process.,89,2,135-141 Food Bioprod. Process.,89,2,135-141 2011 英語 研究論文(学術雑誌) 公開

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タイトル言語:
Misc
著者 著者(日本語) 著者(英語) タイトル タイトル(日本語) タイトル(英語) 書誌情報等 書誌情報等(日本語) 書誌情報等(英語) 出版年月 査読の有無 記述言語 掲載種別 公開
○谷史人、中山裕介、山野上実希、森島美千代、桝田哲也、塚原隆充、井上亮、小川剛伸 ○谷史人、中山裕介、山野上実希、森島美千代、桝田哲也、塚原隆充、井上亮、小川剛伸 セルロースナノファイバー経口摂取による消化管内環境の変遷 セルロースナノファイバー経口摂取による消化管内環境の変遷 日本農芸化学会2018年度(平成30年度)大会 日本農芸化学会2018年度(平成30年度)大会 2018/03 公開
○小川剛伸、谷史人 ○小川剛伸、谷史人 人工知能は食感を予測できるか? -麺内部の3次元ミクロ構造からの食感の予測- 人工知能は食感を予測できるか? -麺内部の3次元ミクロ構造からの食感の予測- 日本農芸化学会2018年度(平成30年度)大会 日本農芸化学会2018年度(平成30年度)大会 2018/03 公開
○Fumito Tani, Yusuke Nakayama, Miki Yamanoue, Takenobu Ogawa, Michiyo Morishima, Kentaro Abe, Tetsuya Masuda, Takamitsu Tsukahara, Eisaku Kondo, Hiroyuki Yano ○Fumito Tani, Yusuke Nakayama, Miki Yamanoue, Takenobu Ogawa, Michiyo Morishima, Kentaro Abe, Tetsuya Masuda, Takamitsu Tsukahara, Eisaku Kondo, Hiroyuki Yano ○Fumito Tani, Yusuke Nakayama, Miki Yamanoue, Takenobu Ogawa, Michiyo Morishima, Kentaro Abe, Tetsuya Masuda, Takamitsu Tsukahara, Eisaku Kondo, Hiroyuki Yano Compatibility of nano-fibrillated cellulose to the physiological homeostasis in the gastrointestinal tract Compatibility of nano-fibrillated cellulose to the physiological homeostasis in the gastrointestinal tract Compatibility of nano-fibrillated cellulose to the physiological homeostasis in the gastrointestinal tract IUNS 21st ICN International Congress of Nutrition IUNS 21st ICN International Congress of Nutrition IUNS 21st ICN International Congress of Nutrition 2017/10 公開
○Takenobu Ogawa, Hyejin Namgung, Yuki Kuwana, Ayami Furue, Tetsuya Masuda, Nobuaki Shirai, Fumito Tani ○Takenobu Ogawa, Hyejin Namgung, Yuki Kuwana, Ayami Furue, Tetsuya Masuda, Nobuaki Shirai, Fumito Tani ○Takenobu Ogawa, Hyejin Namgung, Yuki Kuwana, Ayami Furue, Tetsuya Masuda, Nobuaki Shirai, Fumito Tani Butyrophilin ecto-domain of milk fat globule membrane promotes mucin production from the intestinal epithelial cells Butyrophilin ecto-domain of milk fat globule membrane promotes mucin production from the intestinal epithelial cells Butyrophilin ecto-domain of milk fat globule membrane promotes mucin production from the intestinal epithelial cells IUNS 21st ICN International Congress of Nutrition IUNS 21st ICN International Congress of Nutrition IUNS 21st ICN International Congress of Nutrition 2017/10 公開
○志村大智、上田早希、道端良之介、小川剛伸、桝田哲哉、谷史人 ○志村大智、上田早希、道端良之介、小川剛伸、桝田哲哉、谷史人 ずり応力に対する消化管組織由来の細胞応答 ずり応力に対する消化管組織由来の細胞応答 第40回日本バイオレオロジー学会年会 第40回日本バイオレオロジー学会年会 2017/05 日本語 研究発表要旨(全国大会、その他学術会議) 公開
○中山裕介、山野上実希、森島美千代、小川剛伸、桝田哲哉、谷史人 ○中山裕介、山野上実希、森島美千代、小川剛伸、桝田哲哉、谷史人 消化管機能に対するセルロースナノファイバーの生体適合性 消化管機能に対するセルロースナノファイバーの生体適合性 The biocompatibility of cellulose nanofibers in the gastrointestinal functions 日本農芸化学会2017年度大会 日本農芸化学会2017年度大会 2017/03 日本語 研究発表要旨(全国大会、その他学術会議) 公開
タイトル言語:
講演・口頭発表等
タイトル タイトル(日本語) タイトル(英語) 会議名 会議名(日本語) 会議名(英語) 主催者 主催者(日本語) 主催者(英語) 開催年月日 記述言語 会議種別 公開
パスタのおいしさと物性[招待あり] パスタのおいしさと物性 [招待あり] 油脂物性フォーラム2017 油脂物性フォーラム2017 2017/11/17 口頭発表(招待・特別) 公開
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タイトル言語:
書籍等出版物
著者 著者(日本語) 著者(英語) タイトル タイトル(日本語) タイトル(英語) 出版社 出版社(日本語) 出版社(英語) 出版年月 記述言語 担当区分 公開
T. Ogawa and S. Adachi T. Ogawa and S. Adachi T. Ogawa and S. Adachi Rheology on biological softmater: fundamentals and applications Rheology on biological softmater: fundamentals and applications Rheology on biological softmater: fundamentals and applications Springer Springer Springer 2017 英語 分担執筆 公開
タイトル言語:
特許
発明者 発明者(日本語) 発明者(英語) 発明の名称 発明の名称(日本語) 発明の名称(英語) 審査の段階 番号 年月 公開
安達修二,小林敬,小川剛伸,大村雅人,樋口雅弘,前田竜郎 安達修二,小林敬,小川剛伸,大村雅人,樋口雅弘,前田竜郎 表面形状測定装置及び方法 表面形状測定装置及び方法 特許公開 特開2013-257219 2013/12/26 公開
安達修二,小林敬,小川剛伸,大村雅人,樋口雅弘,前田竜郎 安達修二,小林敬,小川剛伸,大村雅人,樋口雅弘,前田竜郎 麺類のクラック検出装置、クラック検出方法および分別システム 麺類のクラック検出装置、クラック検出方法および分別システム 特許公開 特開2013-24641 2013/02/04 公開
安達修二,小林敬,小川剛伸,大村雅人,樋口雅弘,前田竜郎 安達修二,小林敬,小川剛伸,大村雅人,樋口雅弘,前田竜郎 麺類の水分分布測定装置及び方法 麺類の水分分布測定装置及び方法 特許公開 特開2013-24642 2013/02/04 公開
タイトル言語:
学術賞等
賞の名称(日本語) 賞の名称(英語) 授与組織名(日本語) 授与組織名(英語) 年月
井上研究奨励賞(第33回) Inoue Research Award for Young Scientists 井上科学振興財団 Inoue Foundation for Science
日本農芸化学会トピックス賞(第7回) Hot Topics Award at Annual Meeting of JSBBA 2016 日本農芸化学会 Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry 2016/04/06
日本農芸化学会トピックス賞(第9回) Hot Topics Award at Annual Meeting of JSBBA 2018 日本農芸化学会 Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry 2018/03/27
記事報道
発表タイトル メディア名 掲載欄/番組名 年月日
麺のコシの強さ 構造「見える化」 日本経済新聞 2016/06/06
麺内部を三次元観察 -京大小川氏、松村氏- 農芸化学、食品工学会で注目 日本食品化学新聞 2016/10/06
グルテンタンパク質の三次元構造が明らかに! 月間『化学』 化学掲示板 2016/08/
透明だから見えることがある TBSテレビ 未来の起源 2017/03/19
外部資金:競争的資金・科学研究費補助金
種別 代表/分担 テーマ(日本語) テーマ(英語) 期間
日本学術振興会特別研究員奨励費DC1 代表 2011/04/01〜2014/03/31
日本学術振興会特別研究員奨励費PD 代表 2014/04/01〜2017/03/31
科研費若手研究 代表 2018/04/01〜
外部資金:競争的資金・科学研究費補助金以外
制度名 代表者名 研究課題(日本語) 研究課題(英語) 期間
公益財団法人 東洋食品研究所 研究助成 小川剛伸 2017/04/01〜2018/03/31
公益財団法人 サッポロ生物科学振興財団 研究助成 小川剛伸 2017/04/01〜2018/03/31
公益財団法人 飯島藤十郎記念食品科学振興財団 個人研究助成 小川剛伸 2018/04/01〜
担当科目
講義名(日本語) 講義名(英語) 開講期 学部/研究科 年度
食品生物工学実験及び実験法 Laboratory Course in Food Biotechnology 前期 農学部 2017/04〜2018/03
農産製造学専攻実験1 Experimental Course in Bioengineering1 通年 農学研究科 2018/04〜2019/03
農産製造学専攻実験2 Experimental Course in Bioengineering2 通年 農学研究科 2018/04〜2019/03
農産製造学専攻演習1 Bioengineering Seminar1 通年 農学研究科 2018/04〜2019/03
農産製造学専攻演習2 Bioengineering Seminar2 通年 農学研究科 2018/04〜2019/03
食品生物工学実験及び実験法 Laboratory Course in Food Biotechnology 前期 農学部 2018/04〜2019/03
食環境学専攻実験1 Experimental Course in Food and Environmental Sciences1 通年 農学研究科 2018/04〜2019/03
食環境学専攻実験2 Experimental Course in Food and Environmental Sciences2 通年 農学研究科 2018/04〜2019/03
食環境学専攻演習1 Food and Environmental Sciences Seminar1 通年 農学研究科 2018/04〜2019/03
食環境学専攻演習2 Food and Environmental Sciences Seminar2 通年 農学研究科 2018/04〜2019/03
部局運営(役職等)
役職名 期間
動物実験委員会 委員 2017/04/01〜2019/03/31