谷 史人

Last Update: 2018/06/29 10:16:56

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Name(Kanji/Kana/Abecedarium Latinum)
谷 史人/タニ フミト/Fumito Tani
Primary department(Org1/Job title)
Graduate Schools Agriculture/Professor
Faculty
Org1 Job title
農学部
Secondary departments to which you belong
Org1 Job title
Graduate Schools Agriculture
Contact address
Type Address(Japanese) Address(English)
Office 〒606-8502 京都市左京区北白川追分町 Kitashirakawa-Oiwake-cho, Sakyo-ku, Kyoto 606-8502
Phone
Type Number
Office 075-753-6286
E-mail address
tani.fumito.6w @ kyoto-u.ac.jp
E-mail address
メールアドレス
tanifumi @ kais.kyoto-u.ac.jp
Affiliated academic organization(s) (Japanese)
Organization name(Japanese) Organization name(English)
日本農芸化学会 Japan Siciety for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
日本食品科学工学会 The Japanese Society for Food Science and Technology
日本免疫学会 Japanese Society for Immunology
日本食品免疫学会 Japanese Association for Food Immunology
日本栄養・食糧学会 Japan Society of Nutrition and Food Science
Academic degree
Field(Japanese) Field(English) University(Japanese) University(English) Method
農学修士 京都大学
農学博士 京都大学
Graduate school
University(Japanese) University(English) Faculty(Japanese) Faculty(English) Major(Japanese) Major(English) Degree
京都大学 大学院農学研究科修士課程食品工学専攻 修了
京都大学 大学院農学研究科博士後期課程食品工学専攻 修了
University
University(Japanese) University(English) Faculty(Japanese) Faculty(English) Major(s)(Japanese) Major(s)(English) Degree
京都大学 農学部食品工学科 卒業
Personal Profile
(Japanese)
消化管の生理機能の向上にかかわる食品加工や食品化学の研究領域に携わっている。教育に関しては、新しい領域にチャレンジできるように自ら考える研究能力を身につけさせることを目指している。基礎だけに留まらず、学術研究の成果を応用させることに繋げたい。
(English)
I am conducting the research on food chemistry and food processing to improve the physiological functions of the gastrointestinal tract. As for education, one of my goals is to help graduate students acquire the abilities needed to develop innovative research by themselves. I strive continuously to contribute to not only basic science, but also applied science of food chemistry
Research Topics
(Japanese)
(1)ナノテクノロジーによる食物繊維の機能性改良:セルロースナノファイバーの新規機能性を食品へ利用する。 (2)食感に及ぼす食品の3次元構造の解明:食品内部の3次元構造を可視化する手法の開発と、食感が生起するメカニズムを解明する。 (3)物理学的刺激に対する消化管の細胞機能の解析:ずり応力や伸展刺激に伴う消化管上皮細胞の機能への影響を解析する。 (4)粘膜免疫と粘膜作用性化合物の機能的デザイン:腸管内の外的因子に対して生体防御にかかわる受容機構を解明し、アレルギーや糖尿病などの予防につなげる。
(English)
(1) Improvement of the physiological functions of dietary fibers by using nano-technology: Application of novel functionality of cellulose nanofibers in food processing. (2) Organoleptic functions of food and its internal tertiary structure: Development of methodology for the imaging of food structure to elucidate the organoleptic functions of food. (3) Mechanobiology of the gastrointestinal epithelia: Biological responses of the gastrointestinal epithelia for shear stress and strech mechanostress. (4) Mucosal immunology and functional design of mucosa-interacting components: Elucidation of sensing mechanism to the gastrointestinal environment for the mucosal homeostasis to prevent food allergy and diabete millitus.
Overview of your research
(Japanese)
(1)ナノ構造化した低利用資源に由来する多糖類を例に、機能的な食品素材を開発しています。 (2)咀嚼・嚥下時に起きる多様な現象は非常に複雑であるだけでなく、脳に送られる食情報は非常に膨大であるため,美味しさはどのように決まっているのか?については未だ十分に解明されていません。そこで、例えば、重要な食情報の一つである食品内部の構造について、3次元詳細構造を可視化する手法の開発や、得られた3次元詳細構造を基に、人工知能を活用することなどにより、食感が生起するメカニズムの解明等に取り組んでいます。 (3)アレルゲンや炭水化物の消化吸収過程をイメージング手法によって追跡します。食塊の物性刺激や腸内細菌の変化が消化管の免疫・運動機能、再生能力や脳腸相関にどのように作用するのか? (4)我々は、アレルギーや糖尿病などの予防につなげる私たちのヘルスケアを腸の健全化から考えています。生物素材には必ず存在するストレスタンパク質や乳成分に着目し、タンパク質の構造とそれに対する免疫細胞の応答機構について解析しています。
(English)
(1) We are developing functional food materials derived from under-used resources by using nano-technology. (2) We are trying to elucidate the relationship between tertiary food microstructures and organoleptic functions of foods by developing a novel imaging technology. (3) We are examining how physicochemical properties of foods and indigenous commensal microflora can affect the gastrointestinal functions such as mucosal immunity, motility, and regeneration. (4) Focusing on biological components, stress proteins (HSPs) and milk component, that exist in all organisms and foodstuffs, we are analyzing their structural characteristics to control intestinal homeostasis, in an effort to improve prophylactic interventions in allergies and diabetes mellitus.   
Fields of research (key words)
Key words(Japanese) Key words(English)
食品化学 Food Chemistry
免疫生物学 Immunobiology
タンパク質化学 Protein Chemistry
メカノバイオロジー Mechanobiology
Fields of research (kaken code)
Kaken code
Food science
Eating habits studies
Applied Biochemistry
Published Papers
Author Author(Japanese) Author(English) Title Title(Japanese) Title(English) Bibliography Bibliography(Japanese) Bibliography(English) Publication date Refereed paper Language Publishing type Disclose
R. Ohue-Kitano; Y. Yasuoka; T. Goto; N. Kitamura; SB. Park; S. Kishino; I. Kimura; M. Kusubuchi; H. Takahashi; Y. Li; YS. Yeh; HF. Jheng; M. Iwase; M. Tanaka; S. Masuda; T. Inoue; H. Yamakage; T. Kusakabe; F. Tani; A. Shimatsu; N. Takahashi; J. Ogawa; N. Satoh-Asahara; T. Kawada R. Ohue-Kitano; Y. Yasuoka; T. Goto; N. Kitamura; SB. Park; S. Kishino; I. Kimura; M. Kusubuchi; H. Takahashi; Y. Li; YS. Yeh; HF. Jheng; M. Iwase; M. Tanaka; S. Masuda; T. Inoue; H. Yamakage; T. Kusakabe; F. Tani; A. Shimatsu; N. Takahashi; J. Ogawa; N. Satoh-Asahara; T. Kawada R. Ohue-Kitano; Y. Yasuoka; T. Goto; N. Kitamura; SB. Park; S. Kishino; I. Kimura; M. Kusubuchi; H. Takahashi; Y. Li; YS. Yeh; HF. Jheng; M. Iwase; M. Tanaka; S. Masuda; T. Inoue; H. Yamakage; T. Kusakabe; F. Tani; A. Shimatsu; N. Takahashi; J. Ogawa; N. Satoh-Asahara; T. Kawada Alpha-linolenic acid-derived metabolites from gut lactic acid bacteria induce differentiation of anti-inflammatory M2 macrophages through G protein-coupled receptor 40 Alpha-linolenic acid-derived metabolites from gut lactic acid bacteria induce differentiation of anti-inflammatory M2 macrophages through G protein-coupled receptor 40 Alpha-linolenic acid-derived metabolites from gut lactic acid bacteria induce differentiation of anti-inflammatory M2 macrophages through G protein-coupled receptor 40 FASEB Journal,32,1,304-318 FASEB Journal,32,1,304-318 FASEB Journal,32,1,304-318 2018/01 Refereed English Research paper(scientific journal) Disclose to all
T. Masuda; S. Kigo; M. Mitsumoto; K. Ohta; M. Suzuki; B. Mikami; N. Kitabatake; F. Tani T. Masuda; S. Kigo; M. Mitsumoto; K. Ohta; M. Suzuki; B. Mikami; N. Kitabatake; F. Tani T. Masuda; S. Kigo; M. Mitsumoto; K. Ohta; M. Suzuki; B. Mikami; N. Kitabatake; F. Tani Positive charges on the surface of thaumatin are crucial for the multi-point interaction with the sweet receptor Positive charges on the surface of thaumatin are crucial for the multi-point interaction with the sweet receptor Positive charges on the surface of thaumatin are crucial for the multi-point interaction with the sweet receptor Frontiers of Molecular Bioscience,5,10 Frontiers of Molecular Bioscience,5,10 Frontiers of Molecular Bioscience,5,10 2018 Refereed English Research paper(scientific journal) Disclose to all
Y. Matsumiya; H. Watanabe; K. Abe; Y. Matsumura; F. Tani; Y. Kase; S. Kikkawa; Y. Suzuki; N. Ishii Y. Matsumiya; H. Watanabe; K. Abe; Y. Matsumura; F. Tani; Y. Kase; S. Kikkawa; Y. Suzuki; N. Ishii Y. Matsumiya; H. Watanabe; K. Abe; Y. Matsumura; F. Tani; Y. Kase; S. Kikkawa; Y. Suzuki; N. Ishii Rheology of nano-cellulose fiber suspension Rheology of nano-cellulose fiber suspension Rheology of nano-cellulose fiber suspension Journal of Society Rheology Japan,45,3-11 Journal of Society Rheology Japan,45,3-11 Journal of Society Rheology Japan,45,3-11 2017 Refereed English Research paper(scientific journal) Disclose to all
T. Masuda; K. Ohta; N. Ojiro; K. Murata; B. Mikami; F. Tani; PA. Temussi; N. Kitabatake T. Masuda; K. Ohta; N. Ojiro; K. Murata; B. Mikami; F. Tani; PA. Temussi; N. Kitabatake T. Masuda; K. Ohta; N. Ojiro; K. Murata; B. Mikami; F. Tani; PA. Temussi; N. Kitabatake A hypersweet protein: Removal of the specific negative charge at Asp21 enhances thaumatin sweetness A hypersweet protein: Removal of the specific negative charge at Asp21 enhances thaumatin sweetness A hypersweet protein: Removal of the specific negative charge at Asp21 enhances thaumatin sweetness Scientific Report,6,20225 Scientific Report,6,20225 Scientific Report,6,20225 2016 Refereed English Research paper(research society, symposium materials, etc.) Disclose to all
T. Murakami; T. Nishimura; N. Kitabatake; F. Tani T. Murakami; T. Nishimura; N. Kitabatake; F. Tani T. Murakami; T. Nishimura; N. Kitabatake; F. Tani Molecular analysis of the polymeric glutenins with gliadin-like characteristics that were produced by acid dispersion of wheat gluten Molecular analysis of the polymeric glutenins with gliadin-like characteristics that were produced by acid dispersion of wheat gluten Molecular analysis of the polymeric glutenins with gliadin-like characteristics that were produced by acid dispersion of wheat gluten Journal of Food Science,81,C553-C562 Journal of Food Science,81,C553-C562 Journal of Food Science,81,C553-C562 2016 Refereed English Research paper(scientific journal) Disclose to all
K. Nishizawa; T. Masuda; Y. Takenaka; H. Masui; F. Tani; Y. Arii K. Nishizawa; T. Masuda; Y. Takenaka; H. Masui; F. Tani; Y. Arii K. Nishizawa; T. Masuda; Y. Takenaka; H. Masui; F. Tani; Y. Arii Precipitationof sword bean proteins by heating and addition of magnesium chloride in a crude extract Precipitationof sword bean proteins by heating and addition of magnesium chloride in a crude extract Precipitationof sword bean proteins by heating and addition of magnesium chloride in a crude extract Bioscience Biotechnology and Biochemistry,80,1623-1631 Bioscience Biotechnology and Biochemistry,80,1623-1631 Bioscience Biotechnology and Biochemistry,80,1623-1631 2016 Refereed English Research paper(scientific journal) Disclose to all
T. Murakami; N. Kitabatake; F. Tani T. Murakami; N. Kitabatake; F. Tani T. Murakami; N. Kitabatake; F. Tani Dispersion in the presence of acetic acid or ammonia confers gliadin-like characteristics to the glutenin in wheat gluten Dispersion in the presence of acetic acid or ammonia confers gliadin-like characteristics to the glutenin in wheat gluten Dispersion in the presence of acetic acid or ammonia confers gliadin-like characteristics to the glutenin in wheat gluten Journal of Food Science,80,C269-C278 Journal of Food Science,80,C269-C278 Journal of Food Science,80,C269-C278 2015 Refereed English Research paper(scientific journal) Disclose to all
T. Masuda; B. Mikami; F. Tani T. Masuda; B. Mikami; F. Tani T. Masuda; B. Mikami; F. Tani Atomic structure of recombinant thaumatin II reveals flexible conformations in two residues critical for sweetness and three consecutive glycine residue Atomic structure of recombinant thaumatin II reveals flexible conformations in two residues critical for sweetness and three consecutive glycine residue Atomic structure of recombinant thaumatin II reveals flexible conformations in two residues critical for sweetness and three consecutive glycine residue Biochimie,106,33-38 Biochimie,106,33-38 Biochimie,106,33-38 2014 Refereed English Research paper(scientific journal) Disclose to all
谷史人 谷史人 ストレスタンパク質による免疫恒常性の制御 ストレスタンパク質による免疫恒常性の制御 化学と生物,49,10,689-696 化学と生物,49,10,689-696 ,49,10,689-696 2011/10/01 Japanese Disclose to all
古川祐一,橋本恵以,中元昌広,大植隆司,谷史人,北畠直文 古川祐一,橋本恵以,中元昌広,大植隆司,谷史人,北畠直文 腸管膜リンパ節のT細胞増殖に及ぼすストレスタンパク質の影響 腸管膜リンパ節のT細胞増殖に及ぼすストレスタンパク質の影響 2010年3月 2010年3月 2010 Refereed Japanese Disclose to all
谷史人 谷史人 食肉由来の免疫調節ペプチドの生理機能に関する研究 食肉由来の免疫調節ペプチドの生理機能に関する研究 食肉に関する助成研究調査成果報告書,27,34-40 食肉に関する助成研究調査成果報告書,27,34-40 ,27,34-40 2009/12 Japanese Disclose to all
谷 史人 谷 史人 光と温度制御を駆使した生鮮食材料の保存と機能性向上に関する基礎的研究 光と温度制御を駆使した生鮮食材料の保存と機能性向上に関する基礎的研究 2008年度東和食品研究振興会奨励研究報告書,pp.32-40 2008年度東和食品研究振興会奨励研究報告書,pp.32-40 2009 Japanese Disclose to all
谷 史人 谷 史人 貪食細胞によるアポトーシスとネクローシスの見きわめ 貪食細胞によるアポトーシスとネクローシスの見きわめ 化学と生物,39,7,464-466 化学と生物,39,7,464-466 ,39,7,464-466 2001/07/25 Japanese Disclose to all
谷 史人 谷 史人 自然免疫に対して危険信号を発するHsp70の解析 自然免疫に対して危険信号を発するHsp70の解析 京都大学食糧科学研究所報告,64巻,pp.28-29 京都大学食糧科学研究所報告,64巻,pp.28-29 2001 Japanese Disclose to all
谷 史人 谷 史人 ファージディスプレイ法を用いた一本鎖T細胞レセプターの分子育種 ファージディスプレイ法を用いた一本鎖T細胞レセプターの分子育種 京都大学食糧科学研究所報告,63巻,pp.51-52 京都大学食糧科学研究所報告,63巻,pp.51-52 2000 Japanese Disclose to all
谷 史人 谷 史人 卵白アルブミンの熱変性構造の分子論的解析 卵白アルブミンの熱変性構造の分子論的解析 京都大学食糧科学研究所報告,61巻,pp.41-43 京都大学食糧科学研究所報告,61巻,pp.41-43 1998 Japanese Disclose to all
谷 史人,安本教傳 谷 史人,安本教傳 食品タンパク質の熱変性構造の解析とその応用 食品タンパク質の熱変性構造の解析とその応用 京都大学食糧科学研究所報告,59巻,pp.15-16 京都大学食糧科学研究所報告,59巻,pp.15-16 1995 Japanese Disclose to all
M. Murata; F. Tani; T. Higasa; N. Kitabatake; E. Doi M. Murata; F. Tani; T. Higasa; N. Kitabatake; E. Doi HEAT-INDUCED TRANSPARENT GEL FORMATION OF BOVINE SERUM-ALBUMIN ウシ血清アルブミンの加熱透明ゲル形成 HEAT-INDUCED TRANSPARENT GEL FORMATION OF BOVINE SERUM-ALBUMIN Bioscience Biotechnology and Biochemistry,57,1,43-46 Bioscience Biotechnology and Biochemistry,57,1,43-46 Bioscience Biotechnology and Biochemistry,57,1,43-46 1993/01 Refereed English Research paper(scientific journal) Disclose to all
吉川正明;塩田明;谷史人;千葉英雄 吉川正明;塩田明;谷史人;千葉英雄 食品素材としての家畜血液の三次機能に関する研究 ウシ血清アルブミン由来の平滑筋作動性ペプチドの単離と諸性質の解明 食品素材としての家畜血液の三次機能に関する研究 ウシ血清アルブミン由来の平滑筋作動性ペプチドの単離と諸性質の解明 食肉に関する助成研究調査成果報告書,9(1990),309-313 食肉に関する助成研究調査成果報告書,9(1990),309-313 ,9(1990),309-313 1991/12 Japanese Disclose to all
吉川正明,塩田 明,谷 史人 吉川正明,塩田 明,谷 史人 食品素材としての家畜血液の三次機能に関する研究-ウシ血清アルブミン由来のオピオイドペプチドの単離- 食品素材としての家畜血液の三次機能に関する研究-ウシ血清アルブミン由来のオピオイドペプチドの単離- 食肉に関する助成研究調査成果報告書,8巻,pp.401-406 食肉に関する助成研究調査成果報告書,8巻,pp.401-406 1990 Japanese Disclose to all
T. Masuda; W. Taguchi; A. Sano; K. Ohta; N. Kitabatake; F. Tani T. Masuda; W. Taguchi; A. Sano; K. Ohta; N. Kitabatake; F. Tani Five amino acid residues in cysteine-rich domain of human T1R3 were involved in the response for sweet-tasting protein, thaumatin Five amino acid residues in cysteine-rich domain of human T1R3 were involved in the response for sweet-tasting protein, thaumatin Biochimie,95,7,1502-1505 ,95,7,1502-1505 Biochimie,95,7,1502-1505 2013/07 Refereed English Disclose to all
S. Lin; S. Hirai; Y. Yamaguchi; T. Goto; N. Takahashi; F. Tani; C. Mutoh; T. Sakurai; S. Murakami; R. Yu; T. Kawada S. Lin; S. Hirai; Y. Yamaguchi; T. Goto; N. Takahashi; F. Tani; C. Mutoh; T. Sakurai; S. Murakami; R. Yu; T. Kawada Taurine improves obesity-induced inflammatory responses and modulates the unbalanced phenotype of adipose tissue macrophages Taurine improves obesity-induced inflammatory responses and modulates the unbalanced phenotype of adipose tissue macrophages Molecular Nutrition and Food Research,57,12,2155-2165 ,57,12,2155-2165 Molecular Nutrition and Food Research,57,12,2155-2165 2013 Refereed English Disclose to all
K.-I. Sugiyama; R. Yamazaki; M. Kinoshita; Y. Kamata; F. Tani; Y. Minai; Y. Sugita-Konishi K.-I. Sugiyama; R. Yamazaki; M. Kinoshita; Y. Kamata; F. Tani; Y. Minai; Y. Sugita-Konishi Inhibitory effect of citrinin on lipopolisaccharide-induced nitric oxide production by mouse macrophage cells Inhibitory effect of citrinin on lipopolisaccharide-induced nitric oxide production by mouse macrophage cells Mycotoxin Research,29,4,229-234 ,29,4,229-234 Mycotoxin Research,29,4,229-234 2013 Refereed English Disclose to all
K. Roosita; R.S. Martopuro; I. Djuwita; M.R. Damanik; C.M. Kusharto; F. Tani K. Roosita; R.S. Martopuro; I. Djuwita; M.R. Damanik; C.M. Kusharto; F. Tani Biological response of epithelial cells line (CMT-93) induced by β-carotene Biological response of epithelial cells line (CMT-93) induced by β-carotene Pakistan Journal of Nutrition,12,7,615-619 ,12,7,615-619 Pakistan Journal of Nutrition,12,7,615-619 2013 Refereed English Disclose to all
T. Masuda; K. Ohta; B. Mikami; N. Kitabatake; F. Tani T. Masuda; K. Ohta; B. Mikami; N. Kitabatake; F. Tani Atomic structure of the sweet-tasting protein thaumatin I at pH 8.0 reveals the large disulfide-rich region in domain II to be sensitive to a pH change Atomic structure of the sweet-tasting protein thaumatin I at pH 8.0 reveals the large disulfide-rich region in domain II to be sensitive to a pH change Biochemical and Biophysical Research Communications,419,1,72-76 ,419,1,72-76 Biochemical and Biophysical Research Communications,419,1,72-76 2012/03/02 Refereed English Disclose to all
R. Ohue; M. Nakamoto; N. Kitabatake; F. Tani R. Ohue; M. Nakamoto; N. Kitabatake; F. Tani Changes in lamina propria dendritic cells on the oral administration of exogenous protein antigens during weaning Changes in lamina propria dendritic cells on the oral administration of exogenous protein antigens during weaning Cytotechnology,64,3,221-230 ,64,3,221-230 Cytotechnology,64,3,221-230 2012 Refereed English Disclose to all
K.-I. Sugiyama; M. Kinoshita; Y. Kamata; Y. Minai; F. Tani; Y. Sugita-Konishi K.-I. Sugiyama; M. Kinoshita; Y. Kamata; Y. Minai; F. Tani; Y. Sugita-Konishi Thioredoxin-1 contributes to protection against DON-induced oxidative damage in HepG2 cells Thioredoxin-1 contributes to protection against DON-induced oxidative damage in HepG2 cells Mycotoxin Research,28,3,163-168 ,28,3,163-168 Mycotoxin Research,28,3,163-168 2012 Refereed English Disclose to all
K. Ohta; T. Masuda; F. Tani; N. Kitabatake K. Ohta; T. Masuda; F. Tani; N. Kitabatake Introduction of a negative charge at Arg82 in thaumatin abolished responses to human T1R2-T1R3 sweet receptors Introduction of a negative charge at Arg82 in thaumatin abolished responses to human T1R2-T1R3 sweet receptors Biochemical and Biophysical Research Communications,413,1,41-45 ,413,1,41-45 Biochemical and Biophysical Research Communications,413,1,41-45 2011/09/16 Refereed English Disclose to all
T. Masuda; K. Ohta; F. Tani; B. Mikami; N. Kitabatake T. Masuda; K. Ohta; F. Tani; B. Mikami; N. Kitabatake Crystal structure of the sweet-tasting protein thaumatin II at 1.27Å Crystal structure of the sweet-tasting protein thaumatin II at 1.27Å Biochemical and Biophysical Research Communications,410,3,457-460 ,410,3,457-460 Biochemical and Biophysical Research Communications,410,3,457-460 2011/07/08 Refereed English Disclose to all
F. Tani; I. Nishitani; K. Yasumoto; N. Kitabatake F. Tani; I. Nishitani; K. Yasumoto; N. Kitabatake Preservative effect of polyols on the stability of biocatalysts during short-term dehydration stress Preservative effect of polyols on the stability of biocatalysts during short-term dehydration stress Food Science and Technology Research,17,4,385-392 ,17,4,385-392 Food Science and Technology Research,17,4,385-392 2011/07 Refereed English Disclose to all
K. Ohta; T. Masuda; F. Tani; N. Kitabatake K. Ohta; T. Masuda; F. Tani; N. Kitabatake The cysteine-rich domain of human T1R3 is necessary for the interaction between human T1R2-T1R3 sweet receptors and a sweet-tasting protein, thaumatin The cysteine-rich domain of human T1R3 is necessary for the interaction between human T1R2-T1R3 sweet receptors and a sweet-tasting protein, thaumatin Biochemical and Biophysical Research Communications,406,3,435-438 ,406,3,435-438 Biochemical and Biophysical Research Communications,406,3,435-438 2011/03/18 Refereed English Disclose to all
M. Katagiri; T. Masuda; F. Tani; N. Kitabatake M. Katagiri; T. Masuda; F. Tani; N. Kitabatake Expression and development of wheat proteins during maturation of wheat kernel and the rheological properties of dough prepared from the flour of mature and immature wheat Expression and development of wheat proteins during maturation of wheat kernel and the rheological properties of dough prepared from the flour of mature and immature wheat Food Science and Technology Research,17,2,111-120 ,17,2,111-120 Food Science and Technology Research,17,2,111-120 2011/03 Refereed English Disclose to all
R. Ohue; M. Nakamoto; N. Kitabatake; F. Tani R. Ohue; M. Nakamoto; N. Kitabatake; F. Tani Changes in lamina propria dendritic cells on the oral administration of exogenous protein antigens during weaning Changes in lamina propria dendritic cells on the oral administration of exogenous protein antigens during weaning Cytotechnology,1-10 ,1-10 Cytotechnology,1-10 2011 Refereed English Disclose to all
R. Ohue; K. Hashimoto; M. Nakamoto; Y. Furukawa; T. Masuda; N. Kitabatake; F. Tani R. Ohue; K. Hashimoto; M. Nakamoto; Y. Furukawa; T. Masuda; N. Kitabatake; F. Tani Bacterial heat shock protein 60, GroEL, can induce the conversion of Naïve T cells into a CD4 <sup>+</sup> CD25 <sup>+</sup> Foxp3-expressing phenotype Bacterial heat shock protein 60, GroEL, can induce the conversion of Naïve T cells into a CD4 <sup>+</sup> CD25 <sup>+</sup> Foxp3-expressing phenotype Journal of Innate Immunity,3,6,605-613 ,3,6,605-613 Journal of Innate Immunity,3,6,605-613 2011 Refereed English Disclose to all
M. Katagiri; T. Masuda; F. Tani; N. Kitabatake M. Katagiri; T. Masuda; F. Tani; N. Kitabatake Changes in Textural Properties of Japanese Tenobe Somen Noodles during Storage Changes in Textural Properties of Japanese Tenobe Somen Noodles during Storage Journal of Food Science,76,9,500-507 ,76,9,500-507 Journal of Food Science,76,9,500-507 2011 Refereed English Disclose to all
F. Tani; S. Nishikawa; I. Yokoyama; K. Hashimoto; M. Nakamoto; M. Nomura; Y. Tao; N. Kitabatake F. Tani; S. Nishikawa; I. Yokoyama; K. Hashimoto; M. Nakamoto; M. Nomura; Y. Tao; N. Kitabatake Lymphoid neoplastic P388D1 cells express membrane protein candidates that discriminate among the C-terminal phylogenetic diversity in heat shock protein 70 sequences Lymphoid neoplastic P388D1 cells express membrane protein candidates that discriminate among the C-terminal phylogenetic diversity in heat shock protein 70 sequences Molecular Immunology,48,1-3,191-202 ,48,1-3,191-202 Molecular Immunology,48,1-3,191-202 2010/11 Refereed English Disclose to all
F. Tani; M. Ohno; Y. Furukawa; M. Sakamoto; S. Masuda; N. Kitabatake F. Tani; M. Ohno; Y. Furukawa; M. Sakamoto; S. Masuda; N. Kitabatake Surface expression of a C-terminal α-helix region in heat shock protein 72 on murine LL/2 lung carcinoma can be recognized by innate immune sentinels Surface expression of a C-terminal α-helix region in heat shock protein 72 on murine LL/2 lung carcinoma can be recognized by innate immune sentinels Molecular Immunology,46,7,1326-1339 ,46,7,1326-1339 Molecular Immunology,46,7,1326-1339 2009/04 Refereed English Disclose to all
M. Ohno; N. Kitabatake; F. Tani M. Ohno; N. Kitabatake; F. Tani Functional region of mouse heat shock protein 72 for its binding to lymphoid neoplastic P388D1 cells Functional region of mouse heat shock protein 72 for its binding to lymphoid neoplastic P388D1 cells Molecular Immunology,44,9,2344-2354 ,44,9,2344-2354 Molecular Immunology,44,9,2344-2354 2007/03 Refereed English Disclose to all
Y. Tao; M. Nomura; N. Kitabatake; F. Tani Y. Tao; M. Nomura; N. Kitabatake; F. Tani Mouse CD40-transfected cell lines cannot exhibit the binding and RANTES-stimulating activity of exogenous heat shock protein 70 Mouse CD40-transfected cell lines cannot exhibit the binding and RANTES-stimulating activity of exogenous heat shock protein 70 Molecular Immunology,44,6,1262-1273 ,44,6,1262-1273 Molecular Immunology,44,6,1262-1273 2007/02 Refereed English Disclose to all
Y. Tao; S. Nishikawa; M. Nomura; N. Kitabatake; F. Tani Y. Tao; S. Nishikawa; M. Nomura; N. Kitabatake; F. Tani Biotinylation of heat shock protein 70 induces RANTES production in HEK293 cells in a CD40-independent pathway Biotinylation of heat shock protein 70 induces RANTES production in HEK293 cells in a CD40-independent pathway Biochemical and Biophysical Research Communications,338,2,700-709 ,338,2,700-709 Biochemical and Biophysical Research Communications,338,2,700-709 2005/12/16 Refereed English Disclose to all
F. Tani; N. Shirai; Y. Nakanishi; K. Yasumoto; N. Kitabatake F. Tani; N. Shirai; Y. Nakanishi; K. Yasumoto; N. Kitabatake Role of the carbohydrate chain and two phosphate moieties in the heat-induced aggregation of hen ovalbumin Role of the carbohydrate chain and two phosphate moieties in the heat-induced aggregation of hen ovalbumin Bioscience, Biotechnology and Biochemistry,68,12,2466-2476 ,68,12,2466-2476 Bioscience, Biotechnology and Biochemistry,68,12,2466-2476 2004/12 Refereed English Disclose to all
M. Ohno; N. Kitabatake; F. Tani M. Ohno; N. Kitabatake; F. Tani Role of the C-terminal region of mouse inducible Hsp72 in the recognition of peptide substrate for chaperone activity Role of the C-terminal region of mouse inducible Hsp72 in the recognition of peptide substrate for chaperone activity FEBS Letters,576,3,381-386 ,576,3,381-386 FEBS Letters,576,3,381-386 2004/10/22 Refereed English Disclose to all
F. Tani; N. Shirai; Y. Nakanishi; N. Kitabatake F. Tani; N. Shirai; Y. Nakanishi; N. Kitabatake Analysis of molecular interactions in heat-induced aggregation of a non-inhibitory serpin ovalbumin using a molecular chaperone Analysis of molecular interactions in heat-induced aggregation of a non-inhibitory serpin ovalbumin using a molecular chaperone Bioscience, Biotechnology and Biochemistry,67,5,1030-1038 ,67,5,1030-1038 Bioscience, Biotechnology and Biochemistry,67,5,1030-1038 2003/05 Refereed English Disclose to all
R. Yamauchi; H. Usui; J. Yunden; Y. Takenaka; F. Tani; M. Yoshikawa R. Yamauchi; H. Usui; J. Yunden; Y. Takenaka; F. Tani; M. Yoshikawa Characterization of β-lactotensin, a bioactive peptide derived from bovine β-lactoglobulin, as a neurotensin agonist Characterization of β-lactotensin, a bioactive peptide derived from bovine β-lactoglobulin, as a neurotensin agonist Bioscience, Biotechnology and Biochemistry,67,4,940-943 ,67,4,940-943 Bioscience, Biotechnology and Biochemistry,67,4,940-943 2003/04 Refereed English Disclose to all
D. H. Margulies, D. H. Chung, F. Tani, K. Natarajan D. H. Margulies, D. H. Chung, F. Tani, K. Natarajan Cytotoxic Cells: Basic Mechanisms and Medical Applications Cytotoxic Cells: Basic Mechanisms and Medical Applications MHC class I interaction in T cell and natural killer immunity, pp.15-23 (ed. by M. V. Sitkovsky and P. A. Henkart), Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia (2000) MHC class I interaction in T cell and natural killer immunity, pp.15-23 (ed. by M. V. Sitkovsky and P. A. Henkart), Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia (2000) 2000 Refereed English Disclose to all
M. Takahashi; S. Moriguchi; T. Minami; H. Suganuma; A. Shiota; Y. Takenaka; F. Tani; R. Sasaki; M. Yoshikawa M. Takahashi; S. Moriguchi; T. Minami; H. Suganuma; A. Shiota; Y. Takenaka; F. Tani; R. Sasaki; M. Yoshikawa Albutensin A, an ileum-contracting peptide derived from serum albumin, acts through both receptors for complements C3a and C5a Albutensin A, an ileum-contracting peptide derived from serum albumin, acts through both receptors for complements C3a and C5a Letters in Peptide Science,5,1,29-35 ,5,1,29-35 Letters in Peptide Science,5,1,29-35 1998/01 Refereed English Disclose to all
F. Tani; N. Shirai; T. Onishi; F. Venelle; K. Yasumoto; E. Doi F. Tani; N. Shirai; T. Onishi; F. Venelle; K. Yasumoto; E. Doi Temperature control for kinetic refolding of heat-denatured ovalbumin Temperature control for kinetic refolding of heat-denatured ovalbumin Protein Science,6,7,1491-1502 ,6,7,1491-1502 Protein Science,6,7,1491-1502 1997/07 Refereed English Disclose to all
R. Kongkachuichai; F. Tani; K. Yasumoto R. Kongkachuichai; F. Tani; K. Yasumoto Effects of Sugars and Aspartame on the Uptake and Transport of Iron by Caco-2 Cells Cultured in Serum-Free Medium. Effects of Sugars and Aspartame on the Uptake and Transport of Iron by Caco-2 Cells Cultured in Serum-Free Medium. Food Sci Technol Int Tokyo,3,2,127-129 ,3,2,127-129 Food Sci Technol Int Tokyo,3,2,127-129 1997/05 Refereed English Research paper(scientific journal) Disclose to all
N. Shirai; F. Tani; T. Higasa; K. Yasumoto N. Shirai; F. Tani; T. Higasa; K. Yasumoto Linear polymerization caused by the defective folding of a non-inhibitory serpin ovalbumin Linear polymerization caused by the defective folding of a non-inhibitory serpin ovalbumin Journal of Biochemistry,121,4,787-797 ,121,4,787-797 Journal of Biochemistry,121,4,787-797 1997/04 Refereed English Disclose to all
M. Takahashi; S. Moriguchi; H. Suganuma; A. Shiota; F. Tani; H. Usui; K. Kurahashi; R. Sasaki; M. Yoshikawa M. Takahashi; S. Moriguchi; H. Suganuma; A. Shiota; F. Tani; H. Usui; K. Kurahashi; R. Sasaki; M. Yoshikawa Identification of Casoxin C, an ileum-contracting peptide derived from bovine κ-casein, as an agonist for C3a receptors Identification of Casoxin C, an ileum-contracting peptide derived from bovine κ-casein, as an agonist for C3a receptors Peptides,18,3,329-336 ,18,3,329-336 Peptides,18,3,329-336 1997 Refereed English Disclose to all
F. Tani; M. Murata; T. Higasa; M. Goto; N. Kitabatake; E. Doi F. Tani; M. Murata; T. Higasa; M. Goto; N. Kitabatake; E. Doi Molten globule state of protein molecules in heat-induced transparent food gels Molten globule state of protein molecules in heat-induced transparent food gels Journal of Agricultural and Food Chemistry,43,9,2325-2331 ,43,9,2325-2331 Journal of Agricultural and Food Chemistry,43,9,2325-2331 1995/09 Refereed English Research paper(scientific journal) Disclose to all
K. Kohyama; M. Murata; F. Tani; Y. Sano; E. Doi K. Kohyama; M. Murata; F. Tani; Y. Sano; E. Doi EFFECTS OF PROTEIN-COMPOSITION ON GELATION OF MIXTURES CONTAINING SOYBEAN 7S AND 11S GLOBULINS EFFECTS OF PROTEIN-COMPOSITION ON GELATION OF MIXTURES CONTAINING SOYBEAN 7S AND 11S GLOBULINS Bioscience Biotechnology and Biochemistry,59,2,240-245 ,59,2,240-245 Bioscience Biotechnology and Biochemistry,59,2,240-245 1995/02 Refereed English Research paper(scientific journal) Disclose to all
F. Tani; M. Murata; T. Higasa; M. Goto; N. Kitabatake; E. Doi F. Tani; M. Murata; T. Higasa; M. Goto; N. Kitabatake; E. Doi HEAT-INDUCED TRANSPARENT GEL FROM HEN EGG LYSOZYME BY A 2-STEP HEATING METHOD HEAT-INDUCED TRANSPARENT GEL FROM HEN EGG LYSOZYME BY A 2-STEP HEATING METHOD Bioscience Biotechnology and Biochemistry,57,2,209-214 ,57,2,209-214 Bioscience Biotechnology and Biochemistry,57,2,209-214 1993/02 Refereed English Research paper(scientific journal) Disclose to all
SUGANUMA H;FUJIU E;SHIOTA A;TANI F;KURAHASHI K;USUI H;CHIBA H;YOSHIKAWA M SUGANUMA H;FUJIU E;SHIOTA A;TANI F;KURAHASHI K;USUI H;CHIBA H;YOSHIKAWA M Ileum and vasoactive peptides derived from serum albumin. Ileum and vasoactive peptides derived from serum albumin. Pept Chem,1992,612-614 ,1992,612-614 Pept Chem,1992,612-614 1993 Refereed English Disclose to all
M. Yoshikawa, H. Suganuma, A. Shiota, F. Tani, H. Usui, K. Kurahashi, and H. Chiba M. Yoshikawa, H. Suganuma, A. Shiota, F. Tani, H. Usui, K. Kurahashi, and H. Chiba Casoxin D, a bradykinin agonist peptide derived from human casein. Casoxin D, a bradykinin agonist peptide derived from human casein. Peptide Chemistry 1992: 572-575 Peptide Chemistry 1992: 572-575 1993 Refereed English Disclose to all
F. Tani; K. Iio; H. Chiba; M. Yoshikawa F. Tani; K. Iio; H. Chiba; M. Yoshikawa Isolation and characterization of opioid antagonist peptides derived from human lactoferrin. Isolation and characterization of opioid antagonist peptides derived from human lactoferrin. Agricultural and Biological Chemistry,54,7,1803-1810 ,54,7,1803-1810 Agricultural and Biological Chemistry,54,7,1803-1810 1990/07 Refereed English Disclose to all
H. Chiba; F. Tani; M. Yoshikawa H. Chiba; F. Tani; M. Yoshikawa Opioid antagonist peptides derived from kappa-casein. Opioid antagonist peptides derived from kappa-casein. Journal of Dairy Research,56,3,363-366 ,56,3,363-366 Journal of Dairy Research,56,3,363-366 1989 Refereed English Disclose to all
M. Yoshikawa, F. Tani, and H. Chiba M. Yoshikawa, F. Tani, and H. Chiba Structure-activity relationship of opioid antagonist peptides derived from milk proteins. Structure-activity relationship of opioid antagonist peptides derived from milk proteins. Peptide Chemistry 1987: 473-476 Peptide Chemistry 1987: 473-476 1988 Refereed English Disclose to all
M. Yoshikawa; F. Tani; T. Ashikaga M. Yoshikawa; F. Tani; T. Ashikaga Purification and characterization of an opioid antagonist from a peptic digest of bovine κ-casein Purification and characterization of an opioid antagonist from a peptic digest of bovine κ-casein Agricultural and Biological Chemistry,50,11,2951-2954 ,50,11,2951-2954 Agricultural and Biological Chemistry,50,11,2951-2954 1986/11 Refereed English Disclose to all
M. Yoshikawa; F. Tani; T. Yoshimura; H. Chiba M. Yoshikawa; F. Tani; T. Yoshimura; H. Chiba Opioid peptides from milk proteins Opioid peptides from milk proteins Agricultural and Biological Chemistry,50,9,2419-2421 ,50,9,2419-2421 Agricultural and Biological Chemistry,50,9,2419-2421 1986/09 Refereed English Disclose to all

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Misc
Author Author(Japanese) Author(English) Title Title(Japanese) Title(English) Bibliography Bibliography(Japanese) Bibliography(English) Publication date Refereed paper Language Publishing type Disclose
谷史人,太野路子,北畠直文 谷史人,太野路子,北畠直文 「マウス腫瘍細胞LL/2の表面に提示された熱ショックタンパク質72の特徴」 「マウス腫瘍細胞LL/2の表面に提示された熱ショックタンパク質72の特徴」 日本農芸化学会2008年度大会,大会講演要旨集p.52(2008/3). 日本農芸化学会2008年度大会,大会講演要旨集p.52(2008/3). 2008 Refereed Japanese Disclose to all
太田有美子,谷史人,下村健一,高橋武博,杵川洋一,北畠直文 太田有美子,谷史人,下村健一,高橋武博,杵川洋一,北畠直文 「杉樹葉部抽出液の花粉症軽減効果」 「杉樹葉部抽出液の花粉症軽減効果」 日本農芸化学会2007年度大会,大会講演要旨集p.11(2007/3 日本農芸化学会2007年度大会,大会講演要旨集p.11(2007/3 2007 Refereed Japanese Disclose to all
西川慧,北畠直文,谷史人 西川慧,北畠直文,谷史人 「ストレスタンパク質70の配列多様性を識別するマウス免疫細胞の探索」 「ストレスタンパク質70の配列多様性を識別するマウス免疫細胞の探索」 日本農芸化学会2007年度大会,大会講演要旨集p.86(2007/3). 日本農芸化学会2007年度大会,大会講演要旨集p.86(2007/3). 2007 Refereed Japanese Disclose to all
R. Ohue; F. Tani; N. Kitabatake R. Ohue; F. Tani; N. Kitabatake Effects of CpG-oligodeoxynucleotides on dendritic cell development. Effects of CpG-oligodeoxynucleotides on dendritic cell development. Nucleic acids symposium series (2004),52,647-648 ,52,647-648 Nucleic acids symposium series (2004),52,647-648 2008 Refereed English Disclose to all
Title language:
Conference Activities & Talks
Title Title(Japanese) Title(English) Conference Conference(Japanese) Conference(English) Promotor Promotor(Japanese) Promotor(English) Date Language Assortment Disclose
ループ領域がソーマチンの甘味、熱安定性に与える影響 ループ領域がソーマチンの甘味、熱安定性に与える影響 日本農芸化学会 日本農芸化学会 2018/03/17 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
セルロースナノファイバー経口摂取による消化管内環境の変遷 セルロースナノファイバー経口摂取による消化管内環境の変遷 日本農芸化学会 日本農芸化学会 2018/03/16 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
Compatibility of nano-fibrillated cellulose to the physiological homeostasis in the gastrointestinal tract Compatibility of nano-fibrillated cellulose to the physiological homeostasis in the gastrointestinal tract Compatibility of nano-fibrillated cellulose to the physiological homeostasis in the gastrointestinal tract 21th IUNS 第21回国際栄養会議 21th IUNS 2017/10/15 English Oral presentation(general) Disclose to all
Butyrophilin ecto-domain of milk fat globule membrane promotes mucin production from the intestinal epithelial cells Butyrophilin ecto-domain of milk fat globule membrane promotes mucin production from the intestinal epithelial cells Butyrophilin ecto-domain of milk fat globule membrane promotes mucin production from the intestinal epithelial cells 21th IUNS 第21回国際栄養会議 21th IUNS 2017/10/15 English Poster presentation Disclose to all
セルロースナノファイバーの生体適合性とソフトマターへの応用を考える[Invited] セルロースナノファイバーの生体適合性とソフトマターへの応用を考える [Invited] セルロース学会関西支部会若手セミナー セルロース学会関西支部会若手セミナー 2017/10/06 Japanese Oral presentation(invited, special) Disclose to all
低温保持過程における種々の植物油の結晶化の速度論的解析 低温保持過程における種々の植物油の結晶化の速度論的解析 日本農芸化学会関西・中四国・西日本合同大会 日本農芸化学会関西・中四国・西日本合同大会 2017/09/22 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
グリアジン様挙動を示すアンモニア処理小麦グルテンの構造解析 グリアジン様挙動を示すアンモニア処理小麦グルテンの構造解析 日本食品科学工学会 日本食品科学工学会 2017/08/28 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
ずり応力に対する消化管組織由来の細胞応答 ずり応力に対する消化管組織由来の細胞応答 日本バイオレオロジー学会 日本バイオレオロジー学会 2017/05/27 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
消化管機能に対するセルロースナノファイバーの生体適合性 消化管機能に対するセルロースナノファイバーの生体適合性 日本農芸化学会 日本農芸化学会 2017/03/18 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
甘味タンパク質ソーマチンの甘味発現機構 甘味タンパク質ソーマチンの甘味発現機構 日本農芸化学会 日本農芸化学会 2017/03/18 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
ずり応力負荷に伴う消化管組織由来の細胞応答の解析 ずり応力負荷に伴う消化管組織由来の細胞応答の解析 日本農芸化学会関西支部大会 日本農芸化学会関西支部大会 2016/09/17 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
高分解能X線結晶構造解析による甘味タンパク質ソーマチン変異体とサッカリンの相互作用に関する研究 高分解能X線結晶構造解析による甘味タンパク質ソーマチン変異体とサッカリンの相互作用に関する研究 日本農芸化学会関西支部大会 日本農芸化学会関西支部大会 2016/09/17 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
ビフィズス菌由来ストレスタンパク質による制御性T細胞の誘導に関する研究 ビフィズス菌由来ストレスタンパク質による制御性T細胞の誘導に関する研究 日本農芸化学会関西支部大会 日本農芸化学会関西支部大会 2016/09/17 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
消化管からの脂質吸収に対するセルロースナノファイバーの効果 消化管からの脂質吸収に対するセルロースナノファイバーの効果 日本食品科学工学会 日本食品科学工学会 2016/08 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
Hypocholesterolemic peptides derived from the hydrolysates of Jack Bean (Canavalia ensiformis L.) protein isolate by Alcalase Hypocholesterolemic peptides derived from the hydrolysates of Jack Bean (Canavalia ensiformis L.) protein isolate by Alcalase Hypocholesterolemic peptides derived from the hydrolysates of Jack Bean (Canavalia ensiformis L.) protein isolate by Alcalase 日本食品科学工学会 日本食品科学工学会 2016/08 English Oral presentation(general) Disclose to all
消化管におけるセルロースナノファイバーの生理機能と安全性の検証[Invited] 消化管におけるセルロースナノファイバーの生理機能と安全性の検証 [Invited] ナノファイバー学会第7回年次大会 ナノファイバー学会第7回年次大会 2016/07/01 Japanese Oral presentation(invited, special) Disclose to all
腸管上皮細胞の生体防御機能に対する乳脂肪球膜ブチロフィリンの作用 腸管上皮細胞の生体防御機能に対する乳脂肪球膜ブチロフィリンの作用 日本栄養・食糧学会 日本栄養・食糧学会 2016/05/15 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
腸管上皮細胞のムチン産生に対する乳脂肪球膜タンパク質のブチロフィリンの影響 腸管上皮細胞のムチン産生に対する乳脂肪球膜タンパク質のブチロフィリンの影響 日本栄養・食糧学会 日本栄養・食糧学会 2016/05/15 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
甘味タンパク質ソーマチンの甘味強化 甘味タンパク質ソーマチンの甘味強化 日本農芸化学会 日本農芸化学会 2016/03/28 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
ソフトマター素材としてのセルロースナノファイバーの生理機能[Invited] ソフトマター素材としてのセルロースナノファイバーの生理機能 [Invited] ナノセルロースシンポジウム ナノセルロースシンポジウム 2016/03/22 Japanese Oral presentation(invited, special) Disclose to all
Characterization of biocompatible materials produced by nano-fibrillation and surface modification of cellulose Characterization of biocompatible materials produced by nano-fibrillation and surface modification of cellulose Characterization of biocompatible materials produced by nano-fibrillation and surface modification of cellulose Pacifichem 2015 Pacifichem 2015 2015/12/15 English Poster presentation Disclose to all
甘味タンパク質の甘味発現機構 甘味タンパク質の甘味発現機構 食品酵素化学研究会 食品酵素化学研究会 2015/09/12 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
高分解能 X 線結晶構造解析による甘味タンパク質ソーマチンと苦味物質の相互作用解析 高分解能 X 線結晶構造解析による甘味タンパク質ソーマチンと苦味物質の相互作用解析 日本食品科学工学会 日本食品科学工学会 2015/08/29 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
甘味タンパク質ソーマチン Asp21 変異体の構造活性相関 甘味タンパク質ソーマチン Asp21 変異体の構造活性相関 日本食品科学工学会 日本食品科学工学会 2015/08/29 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
フローチャンバー流路系を用いたずり応力に伴う細胞応答の解析 フローチャンバー流路系を用いたずり応力に伴う細胞応答の解析 日本食品科学工学会 日本食品科学工学会 2015/08/29 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
小麦グルテンを酸分散処理することによってグルテニンポリマーがグリアジン様特性を授かる機序の検討 小麦グルテンを酸分散処理することによってグルテニンポリマーがグリアジン様特性を授かる機序の検討 日本食品科学工学会 日本食品科学工学会 2015/08/29 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
Immunologically regulatory function of the extracellular domain of butyrophilin 1a1 (Btn1a1) Immunologically regulatory function of the extracellular domain of butyrophilin 1a1 (Btn1a1) Immunologically regulatory function of the extracellular domain of butyrophilin 1a1 (Btn1a1) ACN2015 ACN2015 2015/05 English Poster presentation Disclose to all
甘味タンパク質ソーマチンの連続フェムト秒結晶構造解析 甘味タンパク質ソーマチンの連続フェムト秒結晶構造解析 日本農芸化学会 日本農芸化学会 2015/03/28 Japanese Oral presentation(general) Disclose to all
セルロースナノファイバーの用途拡大に向けて:ソフトマターへの新展開[Invited] セルロースナノファイバーの用途拡大に向けて:ソフトマターへの新展開 [Invited] ナノセルロースシンポジウム ナノセルロースシンポジウム 2015/03/20 Japanese Oral presentation(invited, special) Disclose to all

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Books etc
Author Author(Japanese) Author(English) Title Title(Japanese) Title(English) Publisher Publisher(Japanese) Publisher(English) Publication date Language Type Disclose
谷 史人 谷 史人 5章 アミノ酸・ペプチド・タンパク質 5章 アミノ酸・ペプチド・タンパク質 化学同人 (マッキー生化学-分子から解き明かす生命-第4版,pp.113-169,市川厚監修) 化学同人 (マッキー生化学-分子から解き明かす生命-第4版,pp.113-169,市川厚監修) 2010 Japanese Disclose to all
谷 史人 谷 史人 第7章 環境と食-生体防御からみた食の環境- 第7章 環境と食-生体防御からみた食の環境- 丸善株式会社 (地球環境学へのアプローチ,pp.97-111, 京都大学地球環境学研究会著) 丸善株式会社 (地球環境学へのアプローチ,pp.97-111, 京都大学地球環境学研究会著) 2008 Japanese Disclose to all
谷 史人 谷 史人 アミノ酸・タンパク質関連項目 アミノ酸・タンパク質関連項目 丸善株式会社 (「丸善 食品総合辞典」,五十嵐脩,小林彰夫,田村真八郎編集代表) 丸善株式会社 (「丸善 食品総合辞典」,五十嵐脩,小林彰夫,田村真八郎編集代表) 1998 Japanese Disclose to all
R. Ohue, F. Tani, and N. Kitabatake R. Ohue, F. Tani, and N. Kitabatake Effects of CpG-oligodeoxynucleotides on dendritic cell development. Effects of CpG-oligodeoxynucleotides on dendritic cell development. Oxford University Press (Nucleic Acids Symposium Series No.52, pp.647-648) Oxford University Press (Nucleic Acids Symposium Series No.52, pp.647-648) 2008 English Disclose to all
D. H. Margulies, D.-H. Chung, F. Tani, and K. Natarajan D. H. Margulies, D.-H. Chung, F. Tani, and K. Natarajan MHC class I interaction in T cell and natural killer immunity. MHC class I interaction in T cell and natural killer immunity. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia (Cytotoxic Cells: Basic Mechanisms and Medical Applications, pp.15-23 (ed. by M. V. Sitkovsky and P. A. Henkart)) Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia (Cytotoxic Cells: Basic Mechanisms and Medical Applications, pp.15-23 (ed. by M. V. Sitkovsky and P. A. Henkart)) 2000 English Disclose to all
F. Tani, A. Shiota, H. Chiba, and M. Yoshikawa F. Tani, A. Shiota, H. Chiba, and M. Yoshikawa Serorphin, an opioid peptide derived from bovine serum albumin. Serorphin, an opioid peptide derived from bovine serum albumin. VCH Verlag, Weinheim (b-Casomorphin and Related Peptides: Recent Development, pp.49-53 (ed. by V. Brantl and H. Teschemacher)) VCH Verlag, Weinheim (b-Casomorphin and Related Peptides: Recent Development, pp.49-53 (ed. by V. Brantl and H. Teschemacher)) 1994 English Disclose to all
M. Yoshikawa, F. Tani, A. Shiota, H. Suganuma, H. Usui, K. Kurahashi, and H. Chiba M. Yoshikawa, F. Tani, A. Shiota, H. Suganuma, H. Usui, K. Kurahashi, and H. Chiba Casoxin D, an opioid antagonist/ileum-contracting/vaso-relaxing peptide derived from human as1-casein. Casoxin D, an opioid antagonist/ileum-contracting/vaso-relaxing peptide derived from human as1-casein. VCH Verlag, Weinheim (b-Casomorphin and Related Peptides: Recent Development, pp.43-48 (ed. by V. Brantl and H. Teschemacher)) VCH Verlag, Weinheim (b-Casomorphin and Related Peptides: Recent Development, pp.43-48 (ed. by V. Brantl and H. Teschemacher)) 1994 English Disclose to all
E. Doi, F. Tani, M. Murata, T. Koseki, and N. Kitabatake E. Doi, F. Tani, M. Murata, T. Koseki, and N. Kitabatake Heat-induced transparent gels of globular proteins. Heat-induced transparent gels of globular proteins. Plenum Press, New York (Food Hydrocolloids: Structure, Properties, and Functions, pp.317-325 (ed. by K. Nishinari and E. Doi)) Plenum Press, New York (Food Hydrocolloids: Structure, Properties, and Functions, pp.317-325 (ed. by K. Nishinari and E. Doi)) 1994 English Disclose to all
Title language:
External funds, competitive funds and Grants-in-Aid for Scientific Research(kaken)
Type Position Title(Japanese) Title(English) Period
基盤研究(C) Representative 生物種特異的分子識別機構に関する研究 2007-2009
挑戦的萌芽研究 Representative 食品コロイド分散系の流動特性が消化管内細胞に与える物理的刺激に関する研究 2013-2014
基盤研究(B) Representative 相利共生場におけるストレスタンパク質の新機能とその粘膜制御への応用 2013-2015
挑戦的萌芽研究 Representative 食品コロイド分散系の流動特性が消化管内細胞に与える物理的刺激に関する研究 (平成26年度分) 2014/04/01-2015/03/31
基盤研究(B) Representative 相利共生場におけるストレスタンパク質の新機能とその粘膜制御への応用 (平成26年度分) 2014/04/01-2015/03/31
基盤研究(B) Representative 相利共生場におけるストレスタンパク質の新機能とその粘膜制御への応用 (平成27年度分) 2015/04/01-2016/03/31
Non-external, competitive funds or grants other than grants-in-aid for Scientific research (kaken)
System Main person Title(Japanese) Title(English) Period
伊藤記念財団研究助成 谷 史人 食肉由来の免疫調節ペプチドの生理機能に関する研究 Studies on the physiological functions of immunomodulatory peptides derived from meat foodstuff. 2008-2009
Teaching subject(s)
Name(Japanese) Name(English) Term Department Period
食品基礎生化学Ⅱ、生命科学実験及び実験法、環境農学、地球環境学のすすめ -
食環境学特論、食環境学専攻演習、食環境学専攻実験、食糧資源化学論演習 -
食糧資源化学論演習 後期不定 地球環境学舎 2011/04-2012/03
食環境管理論 後期集中 地球環境学舎 2011/04-2012/03
食品基礎生化学II 後期 農学部 2011/04-2012/03
食品化学 後期 農学部 2011/04-2012/03
食品安全学I 後期 農学部 2011/04-2012/03
食品安全学 Food Safety 後期 全学共通科目 2011/04-2012/03
化学工学実験及び実験法 前期 農学部 2011/04-2012/03
地球環境学のすすめ(A群) Introduction to Global Environmental Studies 前期 全学共通科目 2011/04-2012/03
環境農学論(A群) Principle of Sustainable Agriculture 前期 全学共通科目 2011/04-2012/03
環境農学論(B群) Principle of Sustainable Agriculture 前期 全学共通科目 2011/04-2012/03
食品基礎生化学I 前期 農学部 2011/04-2012/03
環境農学論(B群) Principle of Sustainable Agriculture 前期 全学共通科目 2012/04-2013/03
食品化学 Food Chemistry 後期 農学部 2012/04-2013/03
食品化学実験及び実験法 Laboratory Course in Food Chemistry 前期 農学部 2012/04-2013/03
食品基礎生化学Ⅱ Principles of Biochemistry in Food Science II 後期 農学部 2012/04-2013/03
食品基礎生化学Ⅰ Principles of Biochemistry in Food Science I 前期 農学部 2012/04-2013/03
食品安全学Ⅰ Food Safety 1 後期 農学部 2012/04-2013/03
食品安全学 Food Safety 後期 全学共通科目 2012/04-2013/03
食品の感性科学を考える Organoleptic Science of Foods 前期集中 全学共通科目 2012/04-2013/03
食糧資源化学論演習 Exercise in Global Food Resources 後期不定 地球環境学舎 2012/04-2013/03
食品基礎生化学Ⅰ Principles of Biochemistry in Food Science I 前期 農学部 2013/04-2014/03
食品基礎生化学Ⅱ Principles of Biochemistry in Food Science II 後期 農学部 2013/04-2014/03
食品化学 Food Chemistry 後期 農学部 2013/04-2014/03
食品安全学Ⅰ Food Safety 1 後期 農学部 2013/04-2014/03
食品化学実験及び実験法 Laboratory Course in Food Chemistry 前期 農学部 2013/04-2014/03
食環境学特論 Food and Environmental Sciences 後期集中 農学研究科 2013/04-2014/03
食環境学専攻演習 Food and Environmental Sciences Seminar 通年 農学研究科 2013/04-2014/03
食環境学専攻実験 Experimental Course in Food and Environmental Sciences 通年 農学研究科 2013/04-2014/03
食品の感性科学を考える Organoleptic Science of Foods 前期集中 全学共通科目 2013/04-2014/03
食品基礎生化学Ⅰ Principles of Biochemistry in Food Science I 前期 農学部 2014/04-2015/03
食品基礎生化学Ⅱ Principles of Biochemistry in Food Science II 後期 農学部 2014/04-2015/03
食品化学 Food Chemistry 前期 農学部 2014/04-2015/03
食品安全学Ⅰ Food Safety 1 後期 農学部 2014/04-2015/03
食品化学実験及び実験法 Laboratory Course in Food Chemistry 前期 農学部 2014/04-2015/03
食品分析化学 Analytical Chemistry in Food Science 後期 農学部 2014/04-2015/03
食環境学専攻演習 Food and Environmental Sciences Seminar 通年 農学研究科 2014/04-2015/03
食環境学専攻実験 Experimental Course in Food and Environmental Sciences 通年 農学研究科 2014/04-2015/03
食品分析化学 Analytical Chemistry in Food Science 後期 農学部 2015/04-2016/03
食品化学 Food Chemistry 前期 農学部 2015/04-2016/03
食品化学実験及び実験法 Laboratory Course in Food Chemistry 前期 農学部 2015/04-2016/03
食品基礎生化学Ⅱ Principles of Biochemistry in Food Science II 後期 農学部 2015/04-2016/03
食品基礎生化学Ⅰ Principles of Biochemistry in Food Science I 前期 農学部 2015/04-2016/03
食品安全学Ⅰ Food Safety 1 後期 農学部 2015/04-2016/03
食環境学専攻実験1 Experimental Course in Food and Environmental Sciences1 通年 農学研究科 2015/04-2016/03
食環境学専攻実験 Experimental Course in Food and Environmental Sciences 通年 農学研究科 2015/04-2016/03
食環境学専攻演習1 Food and Environmental Sciences Seminar1 通年 農学研究科 2015/04-2016/03
食環境学専攻演習 Food and Environmental Sciences Seminar 通年 農学研究科 2015/04-2016/03
食環境学特論 Food and Environmental Sciences 後期集中 農学研究科 2015/04-2016/03
基礎生化学II Fundamental Biochemistry II 後期 農学部 2016/04-2017/03
食品分析化学 Analytical Chemistry in Food Science 後期 農学部 2016/04-2017/03
食品化学 Food Chemistry 前期 農学部 2016/04-2017/03
食品化学実験及び実験法 Laboratory Course in Food Chemistry 前期 農学部 2016/04-2017/03
食品安全学Ⅰ Food Safety 1 後期 農学部 2016/04-2017/03
食環境学専攻実験1 Experimental Course in Food and Environmental Sciences1 通年 農学研究科 2016/04-2017/03
食環境学専攻実験2 Experimental Course in Food and Environmental Sciences2 通年 農学研究科 2016/04-2017/03
食環境学専攻実験 Experimental Course in Food and Environmental Sciences 通年 農学研究科 2016/04-2017/03
食環境学専攻演習1 Food and Environmental Sciences Seminar1 通年 農学研究科 2016/04-2017/03
食環境学専攻演習2 Food and Environmental Sciences Seminar2 通年 農学研究科 2016/04-2017/03
食環境学専攻演習 Food and Environmental Sciences Seminar 通年 農学研究科 2016/04-2017/03
農産製造学専攻実験1 Experimental Course in Bioengineering1 通年 農学研究科 2017/04-2018/03
農産製造学専攻実験2 Experimental Course in Bioengineering2 通年 農学研究科 2017/04-2018/03
農産製造学専攻演習1 Bioengineering Seminar1 通年 農学研究科 2017/04-2018/03
農産製造学専攻演習2 Bioengineering Seminar2 通年 農学研究科 2017/04-2018/03
食品分析化学 Analytical Chemistry in Food Science 後期 農学部 2017/04-2018/03
食品化学 Food Chemistry 前期 農学部 2017/04-2018/03
食品化学特論 Advanced Course of Food Chemistry 後期集中 農学研究科 2017/04-2018/03
食品安全学I Food Safety 1 後期 農学部 2017/04-2018/03
食品工学 Food Engineering 前期 農学部 2017/04-2018/03
食品物理化学II Physical Chemistry in Food Science II 後期 農学部 2017/04-2018/03
食品生物工学実験及び実験法 Laboratory Course in Food Biotechnology 前期 農学部 2017/04-2018/03
食品生物科学演習 Seminar on Food Science and Biotechnology 後期 農学部 2017/04-2018/03
食環境学専攻実験1 Experimental Course in Food and Environmental Sciences1 通年 農学研究科 2017/04-2018/03
食環境学専攻実験2 Experimental Course in Food and Environmental Sciences2 通年 農学研究科 2017/04-2018/03
食環境学専攻演習1 Food and Environmental Sciences Seminar1 通年 農学研究科 2017/04-2018/03
食環境学専攻演習2 Food and Environmental Sciences Seminar2 通年 農学研究科 2017/04-2018/03
農産製造学専攻実験1 Experimental Course in Bioengineering1 通年 農学研究科 2018/04-2019/03
農産製造学専攻実験2 Experimental Course in Bioengineering2 通年 農学研究科 2018/04-2019/03
農産製造学専攻演習1 Bioengineering Seminar1 通年 農学研究科 2018/04-2019/03
農産製造学専攻演習2 Bioengineering Seminar2 通年 農学研究科 2018/04-2019/03
食品分析化学 Analytical Chemistry in Food Science 後期 農学部 2018/04-2019/03
食品化学 Food Chemistry 前期 農学部 2018/04-2019/03
食品化学専攻実験1 Experimental Course in Food Chemistry1 通年 農学研究科 2018/04-2019/03
食品化学専攻実験2 Experimental Course in Food Chemistry2 通年 農学研究科 2018/04-2019/03
食品化学専攻演習1 Food Chemistry Seminar1 通年 農学研究科 2018/04-2019/03
食品化学専攻演習2 Food Chemistry Seminar2 通年 農学研究科 2018/04-2019/03
食品安全学I Food Safety 1 後期 農学部 2018/04-2019/03
食品工学I Food Engineering I 後期 農学部 2018/04-2019/03
食品工学II Food Engineering II 前期 農学部 2018/04-2019/03
食品工学特論 Advanced Course of Food Engineering 後期集中 農学研究科 2018/04-2019/03
食品物理化学II Physical Chemistry in Food Science II 前期 農学部 2018/04-2019/03
食品生物工学実験及び実験法 Laboratory Course in Food Biotechnology 前期 農学部 2018/04-2019/03
食環境学専攻実験1 Experimental Course in Food and Environmental Sciences1 通年 農学研究科 2018/04-2019/03
食環境学専攻実験2 Experimental Course in Food and Environmental Sciences2 通年 農学研究科 2018/04-2019/03
食環境学専攻演習1 Food and Environmental Sciences Seminar1 通年 農学研究科 2018/04-2019/03
食環境学専攻演習2 Food and Environmental Sciences Seminar2 通年 農学研究科 2018/04-2019/03

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School management (title, position)
Title Period
放射性同位元素予防小委員会 -
放射線障害予防小委員会 委員 2008/04/01-2011/03/31
京都大学動物実験委員会 委員 2012/10/01-2014/09/30
動物実験委員会 委員 2012/10/01-2014/09/30
動物実験委員会 教育訓練WG 委員 2012/10/10-2014/09/30
京都大学研究公正推進委員会 研究データ保存のルール制定の作業部会 2015/04/21-2015/05/13
宇治キャンパス公開2011実行委員会 委員 2011/01/01-2011/12/31
研究戦略室プログラムオフィサー 委員 2012/10/01-2014/09/30
研究戦略タスクフォースプログラムディレクター 2010/10/01-2012/09/30
放射性同位元素等専門委員会 委員 2013/04/01-2019/03/31
北部構内実験排水系管理委員会 委員 2014/04/01-2016/03/31
放射線障害予防小委員会 委員 2011/04/01-2013/03/31
農芸化学系長 2018/04/01-2020/03/31
宇治キャンパス危機管理委員会 委員 2016/04/01-
宇治地区環境保全委員会 委員 2017/04/01-2019/03/31
大学入試センター試験実施委員会 委員 2015/04/01-2017/03/31

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Faculty management (title, position)
Title Period
動物実験委員会委員長 2012/10/01-2014/09/30
食品生物科学専攻長 2014/04/01-2015/03/31
制度・組織等検討委員会 委員 2013/04/01-2015/03/31
評価委員会 委員 2014/04/01-2015/03/31
防火・防災委員会 委員 2014/04/01-2015/03/31
研究科教務委員会 委員 2015/04/01-2019/03/31
動物実験委員会 委員 2005/04/01-2019/03/31
放射線障害防止委員会 委員 2006/10/10-
学部教務委員会 委員 2018/04/01-2020/03/31