佐藤 信浩

Last Update: 2019/11/26 17:15:51

Print

Name(Kanji/Kana/Abecedarium Latinum)
佐藤 信浩/サトウ ノブヒロ/Sato, Nobuhiro
Primary Affiliation(Org1/Job title)
Institute for Integrated Radiation and Nuclear Science/Assistant Professor
Affiliated programs (koza)
Org1 Job title
Graduate Schools Engineering Assistant Professor
Contact Address
Type Address(Japanese) Address(English)
Office 〒590-0494 大阪府泉南郡熊取町朝代西2-1010 2-1010 Asashiro-nishi, Kumatani-cho, Sennan-gun, Osaka 590-0494 Japan
Phone
Type Number
Office 072-451-2499
Academic Organizations You are Affiliated to in Japan
Organization name(Japanese) Organization name(English)
高分子学会 The Society of Polymer Science, Japan
日本中性子科学会 Japan Society of Neutron Science
日本農芸化学会 The Japan Society for Bioscience, Biotechnology, and Agrochemistry
日本食品科学工学会 The Japanese Society for Food Science and Technology
日本生物物理学会 The Biophysical Society of Japan
Academic Degree
Field(Japanese) Field(English) University(Japanese) University(English) Method
修士(工学) 京都大学 Kyoto University
博士(工学) 京都大学 Kyoto University
Graduate School
University(Japanese) University(English) Faculty(Japanese) Faculty(English) Major(Japanese) Major(English) Degree
京都大学 Kyoto University 大学院工学研究科博士後期課程高分子化学専攻 Graduate school of engineering 修了
京都大学 Kyoto University 大学院工学研究科修士課程高分子化学専攻 Graduate school of engineering 修了
Undergraduate School / Major(s)
University(Japanese) University(English) Faculty(Japanese) Faculty(English) Major(s)(Japanese) Major(s)(English) Degree
京都大学 Kyoto University 工学部高分子化学科 Faculty of engineering 卒業
researchmap URL
https://researchmap.jp/sato_nobuhiro
Research Topics
(Japanese)
植物性食品タンパク質のナノ構造評価
(English)
Nanostructural analysis of plant food proteins
Overview of the research
(Japanese)
小麦や大豆などの植物性食品タンパク質について、水和状態におけるタンパク質のナノ凝集構造を中性子やX線の小角散乱を利用して解析するとともに、食品物性との関連を解明するための研究を進めている
(English)
The aim of my study is focused on the investigation of the nano-scale structure for hydrated assembly of plant food proteins by utilizing small-angle X-ray and neutron scattering techniques.
Fields of research (key words)
Key words(Japanese) Key words(English)
食品ナノ構造 Food nanostructure
食品物性 Food physical property
植物性食品タンパク質 Plant food proteins
X線小角散乱 Small-angle X-ray scattering
中性子小角散乱 Small-angle neutron scattering
Awards
Title(Japanese) Title(English) Organization name(Japanese) Organization name(English) Date
第13回(平成27年度) 日本原子力学会関西支部賞(功績賞) 日本原子力学会関西支部 2015/7
日本土壌肥料学会 2015年度京都大会 ポスター賞 日本土壌肥料学会 2015/7
External funds: competitive funds and Grants-in-Aid for Scientific Research (Kakenhi)
Type Position Title(Japanese) Title(English) Period
基盤研究(C) Representative X線・中性子小角散乱による植物性食品タンパク質構造解析の新展開 (平成29年度分) 2017/04/01-2018/03/31
基盤研究(C) Representative X線・中性子小角散乱による植物性食品タンパク質構造解析の新展開 (平成30年度分) 2018/04/01-2019/03/31
基盤研究(C) Representative X線・中性子小角散乱による植物性食品タンパク質構造解析の新展開 (平成31年度分) 2019/04/01-2020/03/31
Faculty management (title, position)
Title Period
地域広報委員会委員 2014/04/01-2015/03/31